• 瀏覽: 6,552
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
新冠疫情反彈,本港尖沙咀K11
MUSEA「名潮食館」成為新爆疫地點,已有34人確診,連同7名初步確診,累計41人中招。政府專家顧問、香港大學微生物學系講座教授袁國勇向《香港01》稱,政府過早放寬社交距離措施,重燃病毒傳播鏈,但相信當局是為重振經濟、就業妥協。消息人士稱,衞生防護中心已經擴大追蹤患者的密切接觸者網絡,需時一周觀察成效,當疫情蔓延至更大型群組爆發,便又要收緊防疫措施。

已經幾次刀吸收唔到教訓,正苦主導爆疫輪迴沒完沒了

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/592946/k11-musea名潮爆疫-袁國勇-過早放寬措施-如不迅速檢測或爆發

🥜者清🗨( ̄Д ̄)y🚭
今日行過足球場,全部都無戴口罩,去體育館,D人打羽毛球又係全部無戴口罩

9 up 勇 

一早話左咁心急放寬實又出事

袁教授好似忘記自己是專家組。有老人痴呆就辭職啦。

從新做起。。

明知新年假期正常人都知道唔好咁早放寬啦! 唉
都唔係第一次啦 換走個陳笑恥啦 換個張竹君上去

我一開始都覺得一放就4人一枱好奇怪,唔係應該夜市兩人一枱先咩,仲要枱與枱要1.5m距離

根本食店老闆自己都唔自律……坐爆,轉頭政府收緊又鬧!

又馬後砲

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-2-28 05:06 PM 發表
今日行過足球場,全部都無戴口罩,去體育館,D人打羽毛球又係全部無戴口罩
運動本身係豁免

唉又嚟過

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-2-28 05:17 PM 發表
明知新年假期正常人都知道唔好咁早放寬啦! 唉
都唔係第一次啦 換走個陳笑恥啦 換個張竹君上去
有好多人想死, 咪由佢死囉...根本好多人唔想付出唔想忍耐, 但又想成功, 官員幫你頂得幾多?

爆多d, 自然比你封, 自己去打疫苗, 呢d咪唔見棺材唔留淚...

引用:
原帖由 初級投資者 於 2021-2-28 05:06 PM 發表
其實留意, 空間流通既地方, 好少群組爆發...

所以餐廳食肆空氣唔流通又會除罩既環境, 先係有利傳播既環境

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]