• 瀏覽: 1,549
  • 回覆: 17
+2
新冠肺炎疫苗接種計劃於周五(26日)起開始,今日(27日)早上有一名72歲男子到官涌體育館的社區接種中心接種科興疫苗,7分鐘後出現心悸,為安全起.......

那位伯伯心悸的原因是否與疫苗有關,還得由醫護人員調查,希望他平安無事。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/592819/科興疫苗-72歲男子於官涌體育館接種-七分鐘後現心悸送院

就算邊隻疫苗, 都會有風險.

係唔係有$2.5M. 賠

他解釋,該名長者有高血壓,但醫護人員認為他適合接種疫苗,而他在接種後感到心悸,「覺得跳快咗」,但無其他不適。醫護人員為他量血壓,結果量到上壓160,「應該同佢平時差不多」,不過為安全計,也決定將他送院治理,而中心內的醫護並無為他用藥。

所以都話要打完留15 分鐘 觀察合理

希望佢無事。科興無乜副作用都有事,輝瑞仲有邊個打?曱甴都唔敢啦!

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-27 10:18 PM 發表
希望佢無事。科興無乜副作用都有事,輝瑞仲有邊個打?曱甴都唔敢啦!
只係 觀察姐,唔係有乜嘢生命危險,七十幾行得快D 都會心悸

血壓160好高下

小心駛得萬年船,老人家小心一點也是應該的。

引用:
原帖由 x747x 於 2021-2-27 10:18 PM 發表

引用:
原帖由 hkfc002 於 27/2/2021 22:25 發表

只係 觀察姐,唔係有乜嘢生命危險,七十幾行得快D 都會心悸
應該都只係安全著改先休息下,我覺得唔會咁易出事。

所以咪叫65歲以上既唔好打住囉, 一陣出左事又入晒疫苗數

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-2-27 10:27 PM 發表
血壓160好高下
我都好奇怪血壓咁高醫護話適合接種疫苗

引用:
原帖由 小朋友JJ 於 2021-2-27 10:42 PM 發表

我都好奇怪血壓咁高醫護話適合接種疫苗
唔知佢有無食開降血壓藥,若有根本就要加藥或入院檢查

他解釋,該名長者有高血壓,但黃醫護畜認為他適合接種疫苗,而他在接種後感到心悸,「覺得跳快咗」,但無其他不適。黃醫護畜為他量血壓,結果量到上壓160,「應該同佢平時差不多」,不過為安全計,也決定將他送院治理,而中心內的黃醫護畜並無為他用藥。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-27 09:55 PM 發表
新冠肺炎疫苗接種計劃於周五(26日)起開始,今日(27日)早上有一名72歲男子到官涌體育館的社區接種中心接種科興疫苗,7分鐘後出現心悸,為安全起.......

那位伯伯心悸的原因是否與疫苗有關,還得由醫護人員調查,希望他平安無事。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/592819/科興疫苗-72歲男子於官涌體育館接種-七分鐘後現心悸送院
毒果妓者鬼叫阿伯心跳每分鐘得100下......

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]