• 瀏覽: 8,914
  • 回覆: 98
+10
引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-2-28 11:19 PM 發表

乖仔。
你認你老母係慰安婦,你果然係乖仔。。。

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-2-27 05:01 PM 發表
據《日經中文網》報道,隨着中國古裝劇在日本的熱播,中國風妝容也漸在當地流行起來。

這種「中華妝」的特點是濃豔的眼線加上鮮明突出的眉毛,並貼上閃亮亮的假睫毛,最後還不忘搭配抹得非常白皙的皮膚以及一頭亮麗的烏黑長髮。

不過報道同時提及,現時日本的中國化妝品主要由個人通過網絡進口,故出現以「假貨」濫竽充數的現象。

報道指,近期日本出現チャイボーグ(Chiborg)這一新造詞,其由「Ch ...
同意,中國嘅軟實力開始向外宣揚,中國重回世界嘅中心。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-3-1 08:11 AM 發表

你認你老母係慰安婦,你果然係乖仔。。。
真係乖仔。

中國近年網絡仙俠類劇集和小說,受全球追棒有關。 

對好多地方來說,這類ip 好新鮮和新奇,再加上角色陣容高顏值。

無疑影響力好大。。。

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-3-1 12:41 AM 發表
我睇過youtu.be的日本人介紹中華妝,無非是模仿電視劇的化妝,並非是大陸女子曰常的化妝方法,之前流行的韓妝也是睇劇當秘笈
主要是模仿仙俠劇角色的化妝風格。。。

近年中國仙俠類別,受多地追棒。。。

歐美都流行,外國有專人翻譯仙俠小說和電視劇,甚至有美國人說看仙俠小說,能治毒癮。。。 

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-3-1 09:48 AM 發表

真係乖仔。
你咁乖仔,你老母做慰安婦都一定老來安慰了。。。

引用:
原帖由 無愛 於 2021-2-28 08:46 PM 發表

有科學家研究過,其實佢哋早先係愛斯基摩人
科學家話地球上所有人嘅先祖都係黑人🙂

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-2-27 05:27 PM 發表

所以我説從大歷史看,是再次輸出。  
真係從大歷史睇,根本吾存在再次~

係冇斷過~

引用:
原帖由 磨爛蓆2017 於 2021-2-28 09:45 PM 發表

韓國呢啲濕鳩國家真係不值一提
亞洲有三寶,三哥嘅恒河,韓國嘅歷史,台灣嘅咀炮~

引用:
原帖由 磨爛蓆2017 於 2021-2-28 09:45 PM 發表

韓國呢啲濕鳩國家真係不值一提
所謂嘅朝鮮,先祖咪全部都係中國人而已,睇下歷史就知道,不過朝鮮又真係幾好嘢嘅,幾次中原皇朝想收回都不成事。

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2021-3-1 06:43 PM 發表

你咁乖仔,你老母做慰安婦都一定老來安慰了。。。
繼續,唔好俾佢停。

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-3-2 06:25 PM 發表

繼續,唔好俾佢停。
繼續做孝子,唔比佢好停。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]