• 瀏覽: 8,938
  • 回覆: 98
+10
引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-2-27 19:30 發表

黃種 蘿蔔豬🤔🤔
唔好迫得佢咁緊, 一陣佢學埋韓國d全面去漢化, 之後再盜竊中華文明當係自己嘅傳統

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-2-27 06:54 PM 發表

如果係互動咁點計強弱
你覺得印度同中國影響對方文化邊個強?
印度影響中國多啲 , 唐三藏取西經, 佛教今日都仲係到, 相反中國無乜影響印度, 印度係南亞自己同自己玩

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-27 19:53 發表

印度影響中國多啲 , 唐三藏取西經, 佛教今日都仲係到, 相反中國無乜影響印度, 印度係南亞自己同自己玩
呢個係單向輸出, 邊有互動呢?

即係睇電視、聽收音機一樣

well said,
        日本有大把野 copy 中國, 應該問日本law 版權費

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-27 08:03 PM 發表

呢個係單向輸出, 邊有互動呢?

即係睇電視、聽收音機一樣
咪話咗印度自己同自己玩,  大家唔同文化圈,  東亞區係儒家文化圈
而且佛教係印度唔興, 好少信徒特登走去印度朝聖

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-27 20:05 發表
well said,
        日本有大把野 copy 中國, 應該問日本law 版權費
共產國際向中國每人收番¥100, 咁會有¥1萬4千億, 俄佬咪好發?!

潮流嘢、噱頭嘢
最重要係睇你點講個故事
俗啲講即係要識吹

以前日本只進口大陸古裝劇,舊年開始買時裝劇,最受歡迎是「微微一笑很傾城」。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-27 19:53 發表

印度影響中國?
真係笑死人
21 世紀的印度, 連廁所都未普及, 同畜牲一樣周圍疴.
中國幾千年前已有矛廁啦...
取西經只因佛教起源印度, 要原裝經文, 當然要去印度啦, 關文化咩事? 9唔撘8..
印度無亡國只因地理環境好咋...
如果印度影響中國, 中國應該學印度信印度教啦, 行種姓啦...
相反印度式微的佛教, 中國仍然流行, 咁都叫印度影響中國, 笑死人

死架仔

漢唐文化, 以前東亞都學唔少, 文化嘅野國力強自然有人學, 而家都多咗人外國人學中文

國力弱嘅時候, 日本仔叫你做東亞病夫, 揾鬼人學你, 個個走去日本留學, 而家中國回歸大國常態, 當然有野值得人學

引用:
原帖由 素食小魔女 於 2021-2-27 20:19 發表

印度影響中國?
真係笑死人
21 世紀的印度, 連廁所都未普及, 同畜牲一樣周圍疴.
中國幾千年前已有矛廁啦...
取西經只因佛教起源印度, 要原裝經文, 當然要去印度啦, 關文化咩事? 9唔撘8..
印度無亡國只因地理環境好咋...
如果印度影響中國, 中國應該學印度信印度教啦, 行種姓啦...
相反印度式微的佛教, 中國仍然流行, 咁都叫印度影響中國, 笑死人
"印度無亡國"

1947年前嘅 英屬印度 算唔算叫一次亡國?

蓬萊仙粧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]