• 瀏覽: 8,936
  • 回覆: 98
+10
中國軟實力.......

引用:
原帖由 kks668 於 2021-2-27 05:34 PM 發表
其實所謂嘅日本人,他們先祖咪又係中國人
佢地唔認,加上古時多次來借種。。。。🤔🤔

引用:
原帖由 kks668 於 2021-2-27 05:34 PM 發表
其實所謂嘅日本人,他們先祖咪又係中國人
徐福+3000童男童女。

引用:
原帖由 Deus_le_volt 於 2021-2-27 05:01 PM 發表
據《日經中文網》報道,隨着中國古裝劇在日本的熱播,中國風妝容也漸在當地流行起來。

這種「中華妝」的特點是濃豔的眼線加上鮮明突出的眉毛,並貼上閃亮亮的假睫毛,最後還不忘搭配抹得非常白皙的皮膚以及一頭亮麗的烏黑長髮。

不過報道同時提及,現時日本的中國化妝品主要由個人通過網絡進口,故出現以「假貨」濫竽充數的現象。

報道指,近期日本出現チャイボーグ(Chiborg)這一新造詞,其由「Ch ...
橫店嘅古建築境規模真係嚇呆日韓人

引用:
原帖由 瑪卡 於 2021-2-27 18:35 發表

佢地唔認,加上古時多次來借種。。。。🤔🤔
佢地認係繩文人多

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 05:05 PM 發表

乜野叫「反向輸出」?
中國文化自8世紀向日本輸出,已經超過1000年;日本文化向中國輸出只係短短20年
中國係輸出國同時係輸入國

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-2-27 18:46 發表

中國係輸出國同時係輸入國
文化係互動, 只係睇強弱, 邊個影響力大d

即係范冰冰模,整容界一直有啦

即係話我哋中國啲女人似機械人?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-27 06:48 PM 發表

文化係互動, 只係睇強弱, 邊個影響力大d
如果係互動咁點計強弱
你覺得印度同中國影響對方文化邊個強?

引用:
原帖由 最愛曼聯 於 2021-2-27 05:37 PM 發表
宜家和服和日本古建築根本就係抄襲唐宋時期
公平一點,不算抄襲而是學習,學習有跟隨及改良的可能性。

中國也是學習西方才發展出現在的科技發展。

外國就吹中國風,但班蠢曱甴就屈去外國做難民,諗落都笑乸死

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-2-27 18:54 發表

如果係互動咁點計強弱
你覺得印度同中國影響對方文化邊個強?
隔咗個起馬拉亞山, 無接足點互動?

YC敢怒不敢言…又驚得罪皇軍,驚老婆同女兒無得被勞軍,利多於弊,你同意嗎?

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2021-2-27 06:46 PM 發表

佢地認係繩文人多
黃種 蘿蔔豬🤔🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]