• 瀏覽: 18,194
  • 回覆: 220
  • 追帖: 1
+7
香港因陳同佳俾臺灣害到雞毛鴨血,依家系時候要臺灣找數了

引用:
原帖由 倉田哲夫 於 2021-2-27 05:10 PM 發表
English 菜自作自受,害死呆灣人民
菜陰魂係呆灣人選出嚟架。自作自受,怪得邊個!

可以嘅話一早做咗啦!邊個嫌生意多

自由菠蘿,sor我真係忍唔住笑左...

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 03:56 PM 發表

鳳梨酥好難食,唔明點解會出名
佢D麵粉都好似出過問題,台灣野E期小食為妙

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-2-27 06:18 PM 發表

我又唔覺得好過菲律賓同越南貨。連大陸香水波羅都比唔上。
台灣波羅其實有好多品種,我知道至少有 100 種以上。
我自己就唔鍾意食,菲律賓、越南貨、中國大陸嘅菲律賓波羅,我全部無食過,不能比較。
不過台灣波羅,我只食過一次真係覺得好食。

引用:
原帖由 光棍man 於 2021-2-27 05:46 PM 發表

我依家先知
唔係嘛,你無睇成份嘅咩?

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 03:47 PM 發表
大陸海關總署周五(26日)通報稱,下月起暫停進口台灣菠蘿,禁令恐讓台灣農民損失慘重,引來各界關注。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210227/photo/bkn-20210227110024854-0227_00952_001_01b.jpg?20210227133230

台媒指,蔡英文事後亦稱不能只專注水果,其他的輸陸農產品如水產等,也要 ...
死賊婆,賣菠蘿,一蚊十二個,賣剩兩個.....

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 15:47 發表
大陸海關總署周五(26日)通報稱,下月起暫停進口台灣菠蘿,禁令恐讓台灣農民損失慘重,引來各界關注。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210227/photo/bkn-20210227110024854-0227_00952_001_01b.jpg?20210227133230

台媒指,蔡英文事後亦稱不能只專注水果,其他的輸陸農產品如水產等,也要 ...
台灣波蘿換澳洲龍蝦及紅酒 👍

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2021-2-27 06:48 PM 發表

唔係嘛,你無睇成份嘅咩?
好少食, 台灣真係一個名副其實嘅騙子島

同澳洲換紅酒咪得囉,掂哂!

出口他國?除中菜會多用同亞洲人會當生果食!但好多亞熱帶國家自己又有唔洗同你買!你仲可以出口去邊?

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 03:56 PM 發表

鳳梨酥好難食,唔明點解會出名
要新鮮出爐先好食

中國人口全世界最多,又消費得起,全世界無其它地方可替代。

引用:
原帖由 kmh623000 於 2021-2-27 04:16 PM 發表
台灣96%既菠蘿係賣比大陸,咩國家可以食左呢96%
但菜菜子話菠蘿只有一成出口去大陸,所以影響不大

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]