• 瀏覽: 40,566
  • 回覆: 528
  • 追帖: 4
+20
環球多個陸續開展新冠疫苗接種計劃,惟印尼的疫苗接種行動出現事故,當地傳媒報道,印尼至少15名醫護人員,接種疫苗後確診感染新冠病毒,當中部分人更已接種兩劑科興疫苗,是當地首次有醫護完成接種流程依然染疫。

其實有乜好大驚小怪呢?科興疫苗報告裏面嘅50.3%,就係搵醫護人員去做臨床實驗嘅啦,呢啲高危嘅感染群組,一早就知道疫苗保護率唔會咁高。如果以為醫護打輝瑞都有95%保護率嘅人,就真係有啲誤解呢啲數字了。
其實科興除咗巴西有做臨床實驗之外,在土耳其都一樣有做第三期臨床測試,仲有成91%有效保護率,但係就係因為土耳其唔係以醫護為測試對象,而係有醫護及一般民眾做測試,比例係1:7。所以,輝瑞有95%保護率,唔代表所有人都係一樣,高危感染群組有幾多保護率,根本沒有人能擔保。
所以,即使打咗疫苗,以為自己就安全嘅人,實際係好無知。就好似打咗流感針嘅人,都一樣會患流感一樣,只係越多人打咗疫苗,就越少人會受到感染,而且即使感染咗都可能係無病癥或者症狀輕微。

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2887371/印尼15名醫護接種疫苗後確診 部分已打2劑

印尼疫苗係科興授權,自行製造,先睇下製造有沒有問題,再睇下點解人人冇事,出事嘅都喺晒一處地方?

1. 愈嚴重愈有效。
2. 最多係無效。
3. 從未有致死副作用個案!

打唔打,冇人逼你!

印尼至少15名醫護人員

注意,係醫護人員

高風險,就算輝瑞都有可能中

打了疫苖刺激身體免疫系統產生抗體對付特定病毒。
所謂確診意思是經核酸測試體內有病毒存在。
但體內抗體能壓制這些病毒讓身體不受損害。
所以沒打疫苖而確診會呈現病徵,真的很危險。
打了疫苖後確診不用住院會自我恢復。

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-2-27 09:04 AM 發表
印尼至少15名醫護人員

注意,係醫護人員

高風險,就算輝瑞都有可能中
係輝瑞你就唔知實際保護率,因為數據根本太少。
況且輝瑞嘅臨床報告我就唔係太相信,因為佢報嘅確診個案實在太少。
44000個臨床測試者中只有170個確診,當中有8個係疫苗組而另外安慰劑組有162人。
假設當中有一半人係安慰劑組嘅,咁22000人有會應該有幾多人會確診?就以美國嘅感染率計,檢測出確診嘅比率大約為8.23%,那麼照理安慰劑組就應該有約1800個確診才是正常吧。以之前美國每天都有成10幾20萬人確診,幾個月嘅臨床測試只有嗰162人確診,大家認為這個臨床實驗相對實際又有幾準確呢。
況且,報告中亦有約1816個安慰劑組嘅疑似患者,那這些人是否存在一個疑問呢?如果考慮埋疫苗組,那麼這種疑問就更加值得關注了。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-27 09:20 AM 發表

況且輝瑞嘅臨床報告我就唔係太相信,因為佢報嘅確診個案實在太少。
44000個臨床測試者中只有170個確診,當中有8個係疫苗組而另外安慰劑組有162人。
假設當中有一半人係安慰劑組嘅,咁22000人有會應該有幾多人會確診?就以美國嘅感染率計,檢測出確診嘅比率大約為8.23%,那麼照理安慰劑組就應該有約1800個確診才是正常吧。以之前美國每天都有 ...
輝瑞報告係美國自己寫;科興報告係其他國家寫。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-27 09:20 AM 發表

假設當中有一半人係安慰劑組嘅,咁22000人有會應該有幾多人會確診?就以美國嘅感染率計,檢測出確診嘅比率大約為8.23%,那麼照理安慰劑組就應該有約1800個確診才是正常吧。以之前美國每天都有 ...
歐盟範圍內 使用!

其他地區使用  后果自負!!

打咗疫苗唔代表一定唔會感染新冠!
打咗疫苗依然感染新冠,好正常喎!

https://m.youtube.com/watch?v=38aEZWuJw3M&t=3s

都未夠14日抗體產生期

有乜咁出奇,有安老院打左Biontech後全院78人染疫,死7件.

挪威23人接種輝瑞與BioNTech共同研發疫苗後死亡,世界衛生組織表示,會密切跟進挪威衛生部門的調查。

引用:
原帖由 XEO 於 2021-2-27 09:47 AM 發表
有乜咁出奇,有安老院打左Biontech後全院78人染疫,死7件.
really

引用:
原帖由 oldbeer 於 2021-2-27 09:49 AM 發表
挪威23人接種輝瑞與BioNTech共同研發疫苗後死亡,世界衛生組織表示,會密切跟進挪威衛生部門的調查。
嗰D嘛免疫

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2021-2-27 09:02 AM 發表
1. 愈嚴重愈有效。
2. 最多係無效。
3. 從未有致死副作用個案!

打唔打,冇人逼你!
👍👍👍精簡講出科學好處

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]