• 瀏覽: 11,901
  • 回覆: 209
+2
廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民捐「全血(捐贈的血液中包含所有的血液成分)」滿30次,或捐血次數滿

廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民捐「全血(捐贈的血液中包含所有的血液成分)」滿30次,或捐血次數滿40次,即可免費乘坐市內公共交通工具,優先推薦就業,優先保障子女入托、入學等。上述新規早前已正式通過,將於2021年5月1日起實施。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210226/bkn-20210226181348202-0226_00952_001.html

在茫茫人海中,相戀,相遇,也是一種緣分,也要珍惜眼前人!
引用:
原帖由 啊祥 於 2021-2-27 08:34 AM 發表
廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民捐「全血(捐贈的血液中包含所有的血液成分)」滿30次,或捐血次數滿

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210226/photo/bkn-20210226181348202-0226_00952_001_01b.jpg?20210226200719

廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民 ...
好明呢個政策

香港捐完血會比塊餅仔人,也不能算是有償捐血吧
人地對義捐人仕獎賞,不算是有償損血吧

好人好事!!!

信耶蘇入名校?

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-2-27 09:11 AM 發表
當係補充體能,不是禮物

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-2-27 09:11 AM 發表
可至有有餅仔。
可能有斷動脈!

香港捐血人士從來發自心, 但今時今日除竟然無啦啦要冒黃屎殘害不必要風險, 搞到早兩日行過旺角竟然見十字會搵左個女人企旺角街頭拿住張紙叫人捐血

香港係你捐血
然後人地賣血俾私家醫院救有錢人

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-2-27 11:25 AM 發表
香港捐血人士從來發自心, 但今時今日除竟然無啦啦要冒黃屎殘害不必要風險, 搞到早兩日行過旺角竟然見十字會搵左個女人企旺角街頭拿住張紙叫人捐血
而家疫情,出街都可免則免,何況捐血。

如果大陸樂於捐血,就唔駛出免費乘搭交通工具黎作為酬勞

好似話一般人每三個星期就可以捐一次,雖然紅十字會叫人三個月返去捐血一次。
即最快兩年左右就可以一世免費公交。對窮人嚟講都無話唔盞鬼!

有計喎

引用:
原帖由 317248118 於 2021-2-27 11:26 AM 發表
香港係你捐血
然後人地賣血俾私家醫院救有錢人
好似係向私院無償供血,打本畀私院賺錢

求指正

如果捐血有半日假,相信港人會踴躍好多

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-27 11:27 AM 發表

而家疫情,出街都可免則免,何況捐血。

如果大陸樂於捐血,就唔駛出免費乘搭交通工具黎作為酬勞
內地捐血已經十幾年啦!普通話叫獻血。而家只係加大推廣啫

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]