• 瀏覽: 11,990
  • 回覆: 209
+2
引用:
原帖由 simpson777 於 2021-2-27 09:11 AM 發表
香港捐完血會比塊餅仔人,也不能算是有償捐血吧
人地對義捐人仕獎賞,不算是有償損血吧
黃十字會
冇正常人夠膽去捐血

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-27 12:40 PM 發表

我不滿的係中共政府,唔係中華民族/中國人民。

我唔同你,你忠於「中共的國」,
我忠於「中共民族的國」/「中國人民的國」
但係中國人民支持共產黨個支持率好高喎,唔通要14億人為左你班200幻加1或俾你加多200幻推返自己滿意既黨?

https://www.ourhkfoundation.org.hk/zh-hant/report/90/團結香港基金/美國哈佛大學民調:中國民眾對政府滿意度持續上升

引用:
原帖由 啊祥 於 2021-2-27 08:34 AM 發表
廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民捐「全血(捐贈的血液中包含所有的血液成分)」滿30次,或捐血次數滿

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210226/photo/bkn-20210226181348202-0226_00952_001_01b.jpg?20210226200719

廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民 ...
第日全廣州公交零收入

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-27 12:23 PM 發表

班黑護薪水邊個比?其實深思個運作就知黃十字會賣血比醫院賺錢。大陸呢個方法係可以,因人始終自私。
話人自私嗰d 咪好大方㗎囉!
一定會非常支持無償捐血!

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2021-2-27 11:25 AM 發表
香港捐血人士從來發自心, 但今時今日除竟然無啦啦要冒黃屎殘害不必要風險, 搞到早兩日行過旺角竟然見十字會搵左個女人企旺角街頭拿住張紙叫人捐血
邊個敢比掛住死黑警襟章!黃色人型曱甴抽血

30次真係有d難度

真係捐得足,有獎勵其實都好合理

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-2-27 01:41 PM 發表
香港自從被班冚家剷抹黑後冇人去捐血,都係時侯要改為賣血保存貨啦
係呀,即係以前捐血最多都係正常香港人唔係d仆街黃甴囉,因為正常香港人驚左d罷工黑醫護或黑抽血員害自己嘛

引用:
原帖由 啊祥 於 2021-2-27 08:34 AM 發表
廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民捐「全血(捐贈的血液中包含所有的血液成分)」滿30次,或捐血次數滿

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210226/photo/bkn-20210226181348202-0226_00952_001_01b.jpg?20210226200719

廣東廣州市政府近日公布最新《廣州市獻血管理規定》,市民 ...
黃十字會可能要效法捐滿100次可任屌天使黑芋

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2021-2-27 01:20 PM 發表

上大陸叫雞得唔得呢?中國雞多價賤抵玩
仆街賣國賊同黃甴係香港都驚呢樣驚個樣,竟然夠膽上大陸

引用:

半年可以做一次獻全血,30次即係要捐15年血
另外,內地坐公車,其實根本好平,大概一蚊至四蚊人民幣,根本算唔上乜錢
人地重有好多其他點去吸引人捐血:

在本市范圍內,獻全血累計達到20次以上或者獻血次數累計達到30次以上的無償獻血者,獻血志願服務累計時間達到600小時以上的志願者,還將給予下列優待:(一)到公立醫療機構就診的,享受優先就診,免交普通門診診查費﹔(二)符合條件的可以按照規定優先入住市、區公辦養老機構。

在本市范圍內,獻全血累計達到30次以上或者獻血次數累計達到40次以上的無償獻血者,獻血志願服務累計時間達到3000小時以上的志願者,則將給予下列優待:(一)免費乘坐市內線路的公共汽(電)車、過江渡輪和城市軌道交通等公共交通工具﹔(二)對符合條件的靈活就業人員按照規定給予社保補貼﹔(三)同等條件下優先提供就業崗位,優先推薦就業,優先保障子女入托、入學。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-27 11:27 AM 發表

而家疫情,出街都可免則免,何況捐血。

如果大陸樂於捐血,就唔駛出免費乘搭交通工具黎作為酬勞
無論嗰個人係咪樂於捐血都好,捐出嚟既血係可以救人,等血用既時候呢個政策都係選項

德政,good。令人民對國家有歸屬感。

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-2-27 09:11 AM 發表
捐血係公益,有公共獎勵係美事!

引用:

好橋,不過想知政府是終生給捐血者免費還是有期限如一年或二年免費搭公車。。。

引用:
好過送冇用嘅記念品!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]