• 瀏覽: 24,210
  • 回覆: 689
  • 追帖: 1
+2
新一份財政預算案宣布斥資360億元向每名港人發放5,000元電子消費券,又以總擔保額150億元推出失業人士最高可借8萬元的借貸計劃。不過,坊間對兩大措施反應不佳,電子消費券的行政費高達6億元,亦被批浪費公帑,當局表示,消費券可協助有需要人士,亦有助刺激本地消費,推行該措施希望可收「一石二鳥」之效。財經事務及庫務局局長許正宇則表示,6億元行政費只是預算,並稱:「好似問阿媽攞錢咁、攞多少少」,暗示有多無少,許又稱,政府使用時會盡可能壓縮,小心運用公帑,他希望暑假期間可以讓市民登記

財政司司長陳茂波昨早出席電台節目時,有聽眾認為政府應解決貧窮問題,為長者、殘疾人士等直接提供現金支援。陳表示,落實計劃時會通盤考慮市民意見,又指去年派發全民一萬港元時,社會聲音要求改為派發消費券,與今年情況相反。他強調,消費券可協助有需要人士,亦有助刺激本地消費,其可用範圍很大,相信與現金相比,使用限制不會太大。

• 疫下市民消費意欲低,商場人流明顯減少。

分5次派話有乘數效應許正宇則談到上次派發一萬元現金與今次派發5,000元電子消費券的不同,他指,雖然兩方法都能緩解市民經濟壓力,但派發電子消費券可以刺激消費,而且政府計劃分5次派發,目的是提升刺激消費的乘數效應。消費券不止用於零售,亦可用於支付服務費用,正與電子支付營運商溝通、研究細節,希望盡快公布。

不過,有市民批評當局派電子消費券的行政費用過高,擔心蠶食公帑,希望政府以簡單方便的方法讓市民受惠。

失業貸款利息高欠人道預算案另一重頭措施是失業借貸,有聽眾狠批政府的「失業貸款」計劃向申請人收取一厘年息,直斥非常不人道,又揶揄政府懶理基層,憤言在疫情下「已學識唔好對政府有期望」。政府則指,失業借貸只是讓市民多一個選擇,認為條款已很優惠。
政府提出的「百分百擔保個人特惠貸款計劃」,規定申請人必須為失業至少兩個月的18歲以上香港永久性居民。申請人須提交去年1月至本年2月期間,共3個月的工作證明,例如糧單等,同時要簽署聲明。自僱人士、自由工作者等,若能提供失業聲明亦可申請。計劃雖不會審查申請人的資產及信貸紀錄,但申請人必須持有正常運作的銀行帳戶,並不涉任何破產呈請或訴訟。

至於貸款額上限,可參考在職期間平均每月收入的6倍,或2019/20財政年度稅單的平均每月須課稅收入的6倍,以8萬元為上限,並以較低者為準,計劃為期6個月,總擔保額為150億元,預料最快今年4至5月推出。

我都唔明白點解要等到夏天先至開始 ?其實如果自己唔識,可以參考鄰近國家或者地方做法。澳門就係一個好好嘅例子。另外,而家港燈已經先後兩次,派發每張25蚊文餐飲券畀啲老人家戶主。政府應該參考港燈之做法。印備一啲現金券,畀一啲冇用電子產品嘅老人家使用。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20210227/00176_021.html

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-27 07:09 AM 發表
除褲放屁
又唔係畀得多

錢日日都要用

只係我用張消費卷先
定自己手上既一千蚊先既問題
低能 浪費行政費
佢嘅原意係好嘅 ! 因為舊年派現金一萬元,有好多人唔係喺香港消費,可能拎左去外國,又或者儲埋左。根本對香港嘅市場冇乜幫助,反之今次設立消費券,佢嘅大方向都係香港本土消費。

再加上我講過講舊年同今年登記嘅老人家戶主係會郵寄一啲,每張25元嘅餐飲券政府一樣可以參考私人公司印比一啲現金券畀啲老人家去購物或者飲食之用。

好可惜香港好多人都係自私,好多店舖甚至乎的士佢都唔肯使用八達通收費機。第一,就話要行政費,第二又話要打本。其實最主要佢哋,就係唔想俾人知道佢,真正嘅收入。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-2-27 07:01 發表
新一份財政預算案宣布斥資360億元向每名港人發放5,000元電子消費券,又以總擔保額150億元推出失業人士最高可借8萬元的借貸計劃。不過,坊間對兩大措施反應不佳,電子消費券的行政費高達6億元,亦被批浪費公帑,當局表示,消費券可協助有需要人士,亦有助刺激本地消費,推行該措施希望可收「一石二鳥」之效。財經事務及庫務局局長許正宇則表示,6億元行政費只是預算,並稱:「好似問阿媽攞錢咁、攞多少少」,暗示有多 ...
其實上一年已經派發咗一萬元現金,政府有好多資料已經有曬。今次係因為疫情延續,要江湖救急,可以儘快派發呢啲電子消費券比市民。唔應該要等到幾個月,慢慢思量考察先至去推行。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-27 07:22 AM 發表

都係個句
又唔係畀得多
就係因為咁浪費6億行政費
最大利益係益咗會計佬
我都唔知點解要六億行政費咁多?舊年都派過一萬無現金俾市民啦 ! 好多資料政府有紀錄,只係今次用電子券方式,佢地應該印備一啲現金券俾老人家。

引用:
原帖由 A1000 於 2021-2-27 07:28 AM 發表

其實上一年已經派發咗一萬元現金,政府有好多資料已經有曬。今次係因為疫情延續,要江湖救急,可以儘快派發呢啲電子消費券比市民。唔應該要等到幾個月,慢慢思量考察先至去推行。
政府啲野真係唔明,要等幾個月喎 ! 都唔係利民舒緩困。

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-2-27 07:30 AM 發表

我都唔知點解要六億行政費咁多?舊年都派過一萬無現金俾市民啦 ! 好多資料政府有紀錄,只係今次用電子券方式,佢地應該印備一啲現金券俾老人家。
派現金一樣要行政費啫

唔使畀走咗去外國嗰班隨時唔止慳6億

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-2-27 07:32 AM 發表

等立法會通過份財政預算案都要到6-7月啦,之後先可以安排派㗎,你估話派就派咩

香港人真係全世界最閪嘅人種
送錢畀你洗都咁多聲氣

引用:
原帖由 jumboleung 於 2021-2-27 07:32 發表

點解唔可以做好啲,做快啲哩 ?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2021-2-27 07:39 AM 發表

而家篤大D
最後咪可以篤大D囉
呢D係常識
真的嗎 ? 有好似財政預算案噉樣?

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-2-27 07:47 AM 發表

派現金一樣要行政費啫

唔使畀走咗去外國嗰班隨時唔止慳6億
現金券只可以喺香港消費 ! 如果分五次派,你咪要去攞五次囉 ! 過咗期作廢。移民外國啲人,肯返嚟香港攞,咪要打大成本。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-2-27 07:50 AM 發表

等立法會通過份財政預算案都要到6-7月啦,之後先可以安排派㗎,你估話派就派咩
家下冇咗嗰啲反對派,一定快好多。

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]