• 瀏覽: 2,153
  • 回覆: 20
+4
2月26日,大陸海關總署在網站上發佈暫停進口台灣菠蘿的通知,大陸國台辦發言人馬曉光對此說明,自2020年以來,大陸海關多次從台灣輸入大陸的菠蘿中

台灣省一早就話經濟唔使靠大陸! 求仁得仁, 求屎得屎!
可以用更高價賣俾其他國家咪又賺得更多囉!
大陸連茶葉蛋都食唔起, 唔用低價買台灣省高質波蘿=唔再剝削台灣省嘅農民

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/台灣新聞/592324/陸突禁進口台灣菠蘿-佔外銷量逾9成-台農委會批不符合國際規範

恭喜呆灣人有平野食!其實停止所有童產品出口,全部產品都內銷啦!手足話咁先係醒!

最近幾年 台灣 禁 了多少大陸的  公司 ????

難道忘記了?

批農民居然都係投票俾菜陰唇,今次唯有自己食曬d菠蘿佢喇

引用:
原帖由 奶少 於 2021-2-27 04:07 AM 發表
批農民居然都係投票俾菜陰唇,今次唯有自己食曬d菠蘿佢喇

反正那些農民也是 民進黨的鐵票區

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-27 03:18 AM 發表
最近幾年 台灣 禁 了多少大陸的  公司 ????

難道忘記了?

https://wx1.sinaimg.cn/mw690/0064BRSPly1go144asjsgj30u01zt1j4.jpg
台灣省執政黨的賤,賤到了一個,從末有人類到達過的境界

引用:
原帖由 平陽虎 於 2021-2-27 12:42 PM 發表

台灣省執政黨的賤,賤到了一個,從末有人類到達過的境界
X2

台灣好忙呀

又要食菠蘿又要食澳洲紅酒,龍蝦同星斑

台灣人認為大6連茶葉蛋都買唔起,咁菠蘿更加食唔起啦!

引用:
原帖由 timmm 於 2021-2-27 08:46 PM 發表
台灣好忙呀

又要食菠蘿又要食澳洲紅酒,龍蝦同星斑
台灣號召全球食用 自由菠蘿  

大陸窮到買不起,台灣名嘴都一直這麼說,所以別強求賣到大陸去呀

好簡單, 台灣出口菠蘿去澳洲, 澳洲出番紅酒去台灣,
一啖紅酒, 一口菠蘿, 一日五餐,  駛咩怕大陸??

韓國瑜喊「人進得來,貨出得去,高雄發大財」要努力搶攻內地市場。

韓未當上高雄市長前,民進黨批評台灣不能只靠大陸,「雞蛋不能放在一個籃子裡」;

韓當上市長,民進黨批評「雞蛋不能放在一個籃子裡」;

韓被罷免巿長后,民進黨批評「雞蛋不能放在一個籃子裡」。

原來雞蛋從來都是放在一個籃子裡,光喊不做,那又怪得了誰呢?

有民主又有菠蘿食,真係好吸引🤤🤤🤤唔怪得曱甴咁鍾意🤗

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]