• 瀏覽: 5,752
  • 回覆: 105
+9
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-27 01:09 PM 發表
照睇都係復必泰比較穩陣
希望下星期開始有得預約
輝瑞絕對適合黃人打, 正

運黎香港比醫護打,一定搶住打

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-28 08:56 PM 發表

你這講法讓人很意外
哈哈哈

施打了多少萬人
死了多少人

數據很透明好嗎??
我有說不透明嗎?
我只是說你操弄數據
打擊市民對疫苗嘅信心

引用:
原帖由 forevermore 於 2021-2-28 10:35 PM 發表

輝瑞絕對適合黃人打, 正
咁係係黃人、白人定黑人?

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-28 10:25 PM 發表

你真係十分無知,輝瑞嘅數據其實細心了解一下就知有問題。
臨床測試有44000人,分兩組應該大概都人數差不多,就當有22000人係安慰劑組,即係同普通人係一樣無異。而臨床測試結果就檢測出162個確診者。現在去計算一下比率,162/22000=0.76%,以去年當時全球疫情咁嚴重,檢測出確診者比率只有0.76%?你唔覺得係好有問題咩。
嗱,就以今天美國嘅疫情作對比,昨天美國總共檢測咗17453 ...
你覺得合理就合理
你覺得唔合理就唔合理?
我唔係唔信你
可能你真係啱晒都未定
你可能比政府啲專家更權威
你介唔介意講我哋知你有咩credentials呢

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-28 10:55 PM 發表

我有說不透明嗎?
我只是說你操弄數據
打擊市民對疫苗嘅信心
那你說說
數據是真的還是假的!?

死1000 大事化小
無死人 或者死1人
小事炒作!!

就是正常是嗎???  

心跳100 是 心悸
是嗎??

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-28 11:03 PM 發表

那你說說
數據是真的還是假的!?

死1000 大事化小
無死人 或者死1人
小事炒作!!

就是正常是嗎???  

心跳100 是 心悸
是嗎??
香港7000幾人接種咗
只係有一人係打針後要入院
你就咪小事化大啦
可能嗰個伯伯自己緊張而引發問題都未定
你根本無建立因果關係

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-28 11:10 PM 發表

香港7000幾人接種咗
只係有一人係打針後要入院
你就咪小事化大啦
可能嗰個伯伯自己緊張而引發問題都未定
你根本無建立因果關係
有無因果關係
媒體記者不是心裡明鏡似的嗎

可是揣着明白裝糊塗
你說是為什么???
你覺得
是真蠢
還是真壞!?

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-28 11:02 PM 發表

你覺得合理就合理
你覺得唔合理就唔合理?
我唔係唔信你
可能你真係啱晒都未定
你可能比政府啲專家更權威
你介唔介意講我哋知你有咩credentials呢
原來你只係用權威性來評定人地講嘅嘢是否合理呀,呢啲咪就係無料嘅人嘅表現囉。
怪唔得先前有個扮專家閻麗夢都可以出份論文去證明武漢實驗室係制造新冠病毒嘅地方啦,可惜佢嘅論文係經唔起論證呢。
所以,你只懂相信專家講嘅嘢,而唔係去睇內容嘅論據,真係令人失望。
唔通我話你知我係愛因斯坦,我講埋啲廢話都變成真理咩。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-28 11:18 PM 發表

有無因果關係
媒體記者不是心裡明鏡似的嗎

可是揣着明白裝糊塗
你說是為什么???
你覺得
是真蠢
還是真壞!?
你明知媒體為咗賣銷量而出啲譁眾取寵嘅標題
你又何必隨之起舞呢
體諒下人哋搵食艱難
你明事理但又跟佢哋起鬨就係你自己修為有問題了

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-2-28 11:26 PM 發表

原來你只係用權威性來評定人地講嘅嘢是否合理呀,呢啲咪就係無料嘅人嘅表現囉。
怪唔得先前有個扮專家閻麗夢都可以出份論文去證明武漢實驗室係制造新冠病毒嘅地方啦,可惜佢嘅論文係經唔起論證呢。
所以,你只懂相信專家講嘅嘢,而唔係去睇內容嘅論據,真係令人失望。
唔通我話你知我係愛因斯坦,我講埋啲廢話都變成真理咩。:sm ...
你有病都會去搵醫生治療啦

你唔會搵個唔知咩料嘅人醫治啩
就算一個醫生嘅意見你覺得疑慮
你都會再搵另一位醫生問
你點都唔會去問嗰唔知咩料嘅人呀

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-3-1 12:04 AM 發表

你有病都會去搵醫生治療啦

你唔會搵個唔知咩料嘅人醫治啩
就算一個醫生嘅意見你覺得疑慮
你都會再搵另一位醫生問
你點都唔會去問嗰唔知咩料嘅人呀
啱,不過唔代表乜都只係專家先至係講得啱,你講嘅情況只係因為我連醫學都一啲都唔識。
所以我咪話囉,如果你要依靠專家講嘅嘢先至信,咪就係你喺呢方面完全係無知囉。
但即使係咁,你都應該有基本嘅分析能力吧,而唔係專家話乜就信乜。就如你話睇醫生一樣,唔通你睇著個庸醫,你明明係都知道自己感覺到身體裏面有問題,但個醫生話你完全無事你就一定會不加思索就信晒,而唔會去睇另一個醫生求證?
喺睇疫苗呢件事上,我雖然唔係專家,但起碼嘅推理思維都有嘅,起碼我就會去唔同嘅地方去搜集過資料,亦睇過好多專家嘅評論,佢地嘅論據,再通過我自己嘅思考綜合,得出我自己嘅睇法,而唔係只係睇啲專家嘅意見而唔識消化。
仲有,香港嘅專家都唔見得係好叻啫,起碼佢地講嘅嘢好多時都無法令抗疫有所幫助。就好似袁專家講話全民檢測無效率,但對有病癥嘅人檢測先至有效率一樣,連出現病癥之前係隱形患者都唔知?等到出現病癥先至檢測,咁又點樣去截斷啲隱形患者嘅傳播呀,咁嘅專家又唔見得有幾專家囉。

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2021-3-1 12:19 AM 發表

啱,不過唔代表乜都只係專家先至係講得啱,你講嘅情況只係因為我連醫學都一啲都唔識。
所以我咪話囉,如果你要依靠專家講嘅嘢先至信,咪就係你喺呢方面完全係無知囉。
但即使係咁,你都應該有基本嘅分析能力吧,而唔係專家話乜就信乜。就如你話睇醫生一樣,唔通你睇著個庸醫,你明明係都知道自己感覺到身體裏面有問題,但個醫生話你完全無事你就一定會不加思索就信晒,而唔會去睇另一個醫生求證?
喺睇疫苗呢件事上, ...
咁你到底有咩credentials先
我唔認為基本分析能力足以判斷一隻疫苗嘅安全性及有效率
決定畀隻疫苗上市唔係一位專家嘅決定
而係由好多資深專家共同決定

可能你無睇晒我上一帖嘅回覆或有心視而不見
亦有可以你理解能力差睇唔明
我嗰度都話咗
就算你唔信晒一個醫生嘅意見
你都會搵第二位醫生睇
點都唔會去問個唔知咩料嘅人啩

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-28 11:52 PM 發表

你明知媒體為咗賣銷量而出啲譁眾取寵嘅標題
你又何必隨之起舞呢
體諒下人哋搵食艱難
你明事理但又跟佢哋起鬨就係你自己修為有問題了
好了
既然你承認了就行了啊!!
我們也不用在爭論什么了

只是被誤導的民眾很可悲

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]