• 瀏覽: 1,949
  • 回覆: 34
中大指學生會當選內閣針對國家安全的言論可能違法,決定暫停為學生會代收會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。民權觀察對中大的做法表示關注,認為校方嚴重侵害中大學生行使結社及表達自由的權利。3名身兼中大校董的建制派立法會議員說支持中大校方決定。 民權觀察認為,學生在校園內的活動受《公...

「民權觀察」不如講下中大校方有冇權要求學生會自行收會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任?

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577781-20210226.htm

提示: 違規內容已被屏蔽
關咩注啫,攬上身呀嘛

佢哋仲話幫香港爭取獨立喎!學校畀佢哋獨立,佢哋又話學校打壓

引用:
原帖由 百李挑一 於 2021-2-27 01:35 AM 發表
佢哋仲話幫香港爭取獨立喎!學校畀佢哋獨立,佢哋又話學校打壓
就係囉,今次校方咁善意鼓勵佢地獨立,佢地竟然唔領情!!

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-2-27 01:03 AM 發表
中大指學生會當選內閣針對國家安全的言論可能違法,決定暫停為學生會代收會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。民權觀察對中大的做法表示關注,認為校方嚴重侵害中大學生行使結社及表達自由的權利。3名身兼中大校董的建制派立法會議員說支持中大校方決定。 民權觀察認為,學生在校園內的活動受《公...

「民權觀察」不如講下中大校方有冇權要求學生會自行收會費,並要求學生會註冊為獨立社 ...
乜中大學牲會唔係獨立社團黎咩?咁中大學牲會嘅資產由咩人以咩名義管理?聽講學牲會好富貴架喎。

校方俾自由你自行承擔又有咩問題

引用:
原帖由 danny.chai 於 2021-2-27 02:00 AM 發表
校方俾自由你自行承擔又有咩問題
因為黑暴學生從來都唔會承擔責任,所以呢個先喺問題

引用:
原帖由 都沒有 於 2021-2-27 01:03 AM 發表

「民權觀察」不如講下中大校方有冇權要求學生會自行收會費,並要求學生會註冊為獨立社 ...
明明俾學牲會毒辣咁係民主嘅表現黎喎! 有乜事佢地咪食自己囉

聞拳狗賊有無關注下學牲會違法嘅事,咪L用自由做借口去扯東話西,包庇罪犯

美國喺香港養個狗有出嚟吠啦!呢只狗叫民權狗。

注意到,民權奸賊想接收
呢個  搞  獨立既學生會喎
不過做壞事的組織,永無好結果

引用:

放權都唔要

阿關注組,可唔可以吠得清楚少少,暴大點樣嚴重侵害中大學生行使結社及表達自由的權利呢?
學校自已鳩縮唔敢再玩,比晒你地卡啦酥智將玩晒佢,乜而家惡到連投降唔玩都唔俾呀?班智將只係有需要時自己負返責任啫,咁都驚?唔係冇料扮4條咁柒肉酸呀?

引用:

民權觀七係咪含錯撚?而家叫你獨立自主丫。。。

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]