• 瀏覽: 1,827
  • 回覆: 25
尖沙咀「名潮食館」新型肺炎群組繼續擴大,新增12人確診,包括5名員工、5名食客及2名密切接觸者。這個群組至今有19人確診及11人初步確診。 衞生防護中心傳染病處主任張竹君說,目前確診的食客有11人,其中10人是本月19日的午市客人,其餘1人是18日的顧客。她說,暫時懷疑一名員工是源頭,該名員工18日...

衞生防護中心傳染病處主任張竹君說,目前確診的食客有11人,其中10人是本月19日的午市客人,其餘1人是18日的顧客。她說,暫時懷疑一名員工是源頭,該名員工18日開始咳嗽但沒有上班,19日則有上班,可能解釋到為何有多名19日的食客受感染,至於在18日光顧的確診顧客是否與爆發有關,則不肯定。

張竹君說,該名員工負責清潔亦會「執枱」,雖有戴口罩有助減低傳播機會,但在室內未必可以百分百防止傳播,咳嗽飛沫有機會留在通道的空氣懸浮一會兒,懷疑食客有機會因而受感染。她說,目前有關員工病情較差,未能向對方查詢接觸客人的情況。

張竹君說,19日「名潮食館」午市客人較高危須檢疫,當時有約20枱合共約76名食客,目前確診的屬7枱客人,全部坐在食肆的下層。她說,已有9名食客透過熱線聯絡當局,當局亦透過手寫到訪紀錄找到8人,她呼籲其他在19日中午到過「名潮食館」的人主動聯絡當局。

哈哈, 真係畀我一早講中咗, 黃屍曱甴去到邊都唔用[安心出行], 更係在食店記錄簿上亂寫姓名及電話號碼, 以為咁做係好威好型, 依家食店爆大鑊真係現眼報.
黃屍曱甴身強力壯, 本身就算奶咗嘢都唔會即時病發, 但如果屋企有老人或幼童或孕婦同住, 佢哋一旦中招就有嚴重後果.  

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577719-20210226.htm

一早話左咁急放寬唔駛半個月又再爆過

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-2-26 08:17 PM 發表
放不放寬
分別不大
反正大家都不會齊心清零
飲食界日日嘈要複業
咪比佢複
睇下有幾多間翻版名潮食館?
等執粒

日日出街食飯果d最易中招

最緊要 du 安心出行
等呢d 名潮食館個名見報

複市複業呀麻
早d 執

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-2-26 08:22 PM 發表
日日出街食飯果d最易中招
早兩星期
香討有專家話
無証據食店有群組傳播

76人 ... 11染疫,搵到9+8個人,仲有48個
今次仆街鳥.

一早講過啦 咁早放寬等多十幾日好似會死咁
陳笑恥你落台啦

引用:
原帖由 豆芽生 於 2021-2-26 08:25 PM 發表
一早講過啦 咁早放寬等多十幾日好似會死咁
政府已心知清零是妄想
等多十日
等多100日
無分別
而家有疫苗
你打便打
不打貴客自理

引用:
原帖由 sam0010 於 2021-2-26 08:17 PM 發表
開放4人一枱食飯當日, 我睇電視新聞, 有條餐廳收銀老闆娘阿之阿咗講冇人手去睇住顧客拍唔拍二維碼, 佢咁講嘢即係食客唔做登記佢都唔理, 疫情如果又大爆發政府又唔准堂食, 餐廳又叫苦連天.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-26 08:27 PM 發表

開放4人一枱食飯當日, 我睇電視新聞, 有條餐廳收銀老闆娘阿之阿咗講冇人手去睇住顧客拍唔拍二維碼, 佢咁講嘢即係食客唔做登記佢都唔理, 疫情如果又大爆發政府又唔准堂食, 餐廳又叫苦連天.
而家群體免疫
已經有路線圖
1.打疫苗
2. 唔打疫苗,染病達自生產抗體

政府仲驚乜?
市民咪自己選一條路

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-26 08:16 PM 發表
尖沙咀「名潮食館」新型肺炎群組繼續擴大,新增12人確診,包括5名員工、5名食客及2名密切接觸者。這個群組至今有19人確診及11人初步確診。 衞生防護中心傳染病處主任張竹君說,目前確診的食客有11人,其中10人是本月19日的午市客人,其餘1人是18日的顧客。她說,暫時懷疑一名員工是源頭,該名員工18日...

https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1577719_1_L_20210226172530.jpg ...
班曱甴玩對抗唔齊心抗疫以為咁樣玩到政府

實情染疫咪又係自己受返

第日收到消費券仲多人出街飲飲食食, 大鑊了

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-26 08:35 PM 發表

班曱甴玩對抗唔齊心抗疫以為咁樣玩到政府

實情染疫咪又係自己受返
嗰班低B仔黃屍曱甴去到食店做登記, 姓名就寫[鄧炳強], 電話就寫[999], 以為好威好型. 點知一旦中招就一窩端, 即係全家杏加橙.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-2-26 08:42 PM 發表
第日收到消費券仲多人出街飲飲食食, 大鑊了
到時很多正常人都打咗疫苗, 有保護作用.

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]