• 瀏覽: 4,710
  • 回覆: 74
+5
杜魯多在訪問中說,美加將會加強氣候合作,包括研究全球工業競爭對手的排放問題。他批評部分國家在氣候問題上沒有像美國一樣展現領導力,且缺乏透明度和問責制,因此考慮懲罰高碳排放的國家,包括對出口貨品徵收碳稅,計劃在4月國際氣候峰會之前透露更多詳情;同時點名日本、印度、中國、澳洲和墨西哥應要減排。
美國總統氣候特使克里(John Kerry)和加拿大環境部長威爾金森(Jonathan Wilkinson)於周三電話討論氣候政策,後者在會後表示兩國對徵收碳稅有興趣。英國首相約翰遜早前亦表明支持向氣候法規較弱國家的商品徵稅,可能會利用七大工業國集團(G7)輪任主席國的身份,爭取成員國支持跨境碳稅(carbon border taxes)方案。

加拿大是指特朗普展現了領導力?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20210226/00180_004.html

加拿大真係以為自己話到事 ? 中國生產成品出口到西方各國,會增成日轉到消費者身上,對於疲弱的西方經濟根本雪上加霜,加拿大真係除印度之外最奇妙既民族

唔怪得最近係咁環保前環保後

原來真係呢招

由人權升級做環保

最驚係你地玩死返自己  無人肯同你地做生意渣

笑撚死 五狗聯盟狗咬狗

前排先同拜山通完電話, 即刻出來吠

好彩中國有先見之明, 一早谷內需

你加稅你既事, 有本事就唔好買中國貨

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-2-26 07:54 PM 發表
加拿大真係以為自己話到事 ? 中國生產成品出口到西方各國,會增成日轉到消費者身上,對於疲弱的西方經濟根本雪上加霜,加拿大真係除印度之外最奇妙既民族
佢有Q自己思想咩

佢講得即係主人想做乜囉

支持,但要用人均排放去計,睇你美加用氣油車,又住大屋,浪費暖氣,睇吓邊個衰先

同時點名日本、印度、中國、澳洲和墨西哥應要減排。

最近無乜錢,o靚仔準備定錢比BABA吸血

不要臉

那中國 也可以 從過去200多年來
西方國家工業化以來 碳排放的 總量

來對美歐徵收 排放稅

或者以人均碳排放標準 來對人均高排放的國家
徵收碳排放稅

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-26 08:02 PM 發表
支持,但要用人均排放去計,睇你美加用氣油車,又住大屋,浪費暖氣,睇吓邊個衰先
侵侵2.0

換湯不換湯

佢要收你就收你  邊會同你討論

所有會造成碳排放後果嘅產品
都停止賣俾美國
等佢自己製造!

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-26 08:02 PM 發表
對哦哦
美歐工業化 200 多年
現在卻反過來 限制 才幾十年工業化的 中國
與 非洲的 發展權

它們說白了
就是不讓中國 與非洲等窮國發展

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-26 08:06 PM 發表
不要臉

那中國 也可以 從過去200多年來
西方國家工業化以來 碳排放的 總量
來對美歐徵收 排放稅

或者以人均碳排放標準 來對人均高排放的國家
徵收碳排放稅

到最後一係鬥收

一係唔服既國家一齊圍爐交易圈  睇下邊個多人

引用:
原帖由 無盡進擊的小腸 於 2021-2-26 08:08 PM 發表

到最後一係鬥收

一係唔服既國家一齊圍爐交易圈  睇下邊個多人
以前還要 搞 碳交易
窮國要發展 就得 向 發達國家買 碳排放權

真是可笑

發達國家真是不要臉的很
別人發展不發展
與它們有屁關係

別人搞工業,還要它們限制重重

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-26 08:08 PM 發表

對哦哦
美歐工業化 200 多年
現在卻反過來 限制 才幾十年工業化的 中國
與 非洲的 發展權

它們說白了
就是不讓中國 與非洲等窮國發展
美國人永遠唔需要為自己做過嘅事承擔後果!
其他國家就小事當大事制裁!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]