• 瀏覽: 10,581
  • 回覆: 4
  • 追帖: 1
+18
引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-26 06:58 PM 發表
話說今朝睇Twitter,見到Bloomberg有個標題:
No job, no cash and reliant on handouts. Some Hong Kong protest front-liners who moved to the U.K. find themselves stuck in "devastating" limbo
https://twitter.com/business/status/1365147336113012736 ...
果班黃畜真係以為自己有寶的

其實香港的成功
是香港地理及歷史因素為主
再加上中國人勤儉本質!
不是因為香港人!

好明顯黃畜乜都吾係!

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-26 11:09 PM 發表

的確。好多黃人都好自大,以為自己出生喺香港就高人一等,唔明白香港之所以成功,係上一代努力,再加埋背靠祖國。佢哋去到外國,什麼也不是,都係要由零開始。
我地這代 70後都算勤儉
因為細個見到父母祖輩辛勤工作。

但90後打後的就不堪了
唔捱得又唔屌得
成日呻點解老豆吾係李 + x
班黃畜成日想個老母比人屌
乜道理!?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-2-26 11:04 PM 發表
黃絲人蠢冇藥醫
英國人本質,今時今日仲唔認清事實?
係咪九七後出生或者回歸前出生年紀太細
對英國人一啲都唔了解
唔了解,多啲關注一下國際新聞
英國點解脫歐公投會過?
脫歐派其中一個論點
反移民反中東難民
反歐盟其他國家人到英國打工,搶英國人飯碗
付出咁高代價都要脫歐
點可能收留你班香港人,醒少少好唔好
偽君子又係前宗主國,道義上表面要扮下野收留
實質上設下陷井同諸多限制
...
英國白皮終日想行古惑,找着數!
國勢每況愈下
反之,做實事的德國,國勢日上,同中國一樣。
雞侵偶像普京也說,未來是中德領導世界。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-27 11:47 PM 發表

以前有句說話叫做"千金難買少年​窮",而家可能未必人人聽過。細個曾經窮過嘅人,會更加識得珍惜現在擁有嘅嘢。
"千金難買少年​窮"

👍

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 10:41 AM 發表

黃藍無關貧富。
窮不是黃畜賣港賣國的借口

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]