• 瀏覽: 10,591
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
+18
引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-2-28 12:25 AM 發表

我不嬲都講, 係而家D人話窮唔好生仔。
你唔好咁天真啦好嗎, 窮唔可以係仆街黃屍咬納稅人錢嘅?

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 10:34 AM 發表

你唔好咁天真啦好嗎, 窮唔可以係仆街黃屍咬納稅人錢嘅?
黃藍無關貧富。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 10:41 AM 發表

黃藍無關貧富。
所以就唔好咁天真啦, 生咗出嚟唔會因為窮就會正常架, 正常人唔想有僕街咬納稅人錢搞事亦唔想更多正常人捱窮囉

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 10:45 AM 發表

所以就唔好咁天真啦, 生咗出嚟唔會因為窮就會正常架, 正常人唔想有僕街咬納稅人錢搞事亦唔想更多正常人捱窮囉
物質冇咁充裕, 的確會令人學會珍惜。極端政治思想係另一回事。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 10:41 AM 發表

黃藍無關貧富。
窮不是黃畜賣港賣國的借口

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 11:00 AM 發表

物質冇咁充裕, 的確會令人學會珍惜。極端政治思想係另一回事。
識珍惜就唔會係黃屍啦, 唔珍惜仲破壞公家野, 等佢地後悔(仲好可能根本唔會)啲正常人失去嘅野佢可以賠條命呀?

好文好帖!謝謝分享。

現實與理想永遠大大不同。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 11:07 AM 發表

識珍惜就唔會係黃屍啦, 唔珍惜仲破壞公家野, 等佢地後悔(仲好可能根本唔會)啲正常人失去嘅野佢可以賠條命呀?
凡事政治化, 無意義, 一般情況下物質冇咁充裕係會令人學懂珍惜。

理想自然通
行來大不同
Pamper燒壞腦
現實是黃蟲

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 11:21 AM 發表

凡事政治化, 無意義, 一般情況下物質冇咁充裕係會令人學懂珍惜。
一般?????
乜你覺得宜家係一般??????
佢唔珍惜唔食納稅人錢都算了, 咁多黃屍香港養唔起, 正常窮人更加賭唔起, 唔好玩香港人啦好嗎?

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 11:39 AM 發表

一般?????
乜你覺得宜家係一般??????
佢唔珍惜唔食納稅人錢都算了, 咁多黃屍香港養唔起, 正常窮人更加賭唔起, 唔好玩香港人啦好嗎?
今日香港情況當然唔係一般, 冇暴動時, 樸素的生活確可以鍛練人心。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-1 11:47 AM 發表

今日香港情況當然唔係一般, 冇暴動時, 樸素的生活確可以鍛練人心。
所以唔好傻啦, 最少宜家唔好鼓勵窮人生仔

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-3-1 10:32 AM 發表

傻啦, 你覺得無廢老廢青咬老綜住公屋做黃屍?
你未完全明白我嘅意思。今時今日,就算住公屋嘅都唔一定真係窮。呢一代好多香港人未試過真正嘅貧窮,即係你睇其他第三世界國家的人,要住啲好簡陋嘅木屋,三餐不得溫飽,冇乾淨食水,冇電,甚至乎因為治安或戰亂問題隨時有生命危險。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-3-1 12:05 PM 發表

你未完全明白我嘅意思。今時今日,就算住公屋嘅都唔一定真係窮。呢一代好多香港人未試過真正嘅貧窮,即係你睇其他第三世界國家的人,要住啲好簡陋嘅木屋,三餐不得溫飽,冇乾淨食水,冇電,甚至乎因為治安或戰亂問題隨時有生命危險。
咁你覺得宜家香港嘅真窮就無黃屍?

yc唔會信,一定是鬼佬收錢做嘢,一係話5毛作的,一係睇唔到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]