• 瀏覽: 1,492
  • 回覆: 23
壹傳媒創辦人黎智英及多名高層去年8月被捕,警方並檢走多項文件,黎等事後入稟法院,要求警方歸還涉及新聞材料及「法律專業保密權」資料,案件今(

壹傳媒創辦人黎智英及多名高層去年8月被捕,警方並檢走多項文件,黎等事後入稟法院,要求警方歸還涉及新聞材料及「法律專業保密權」資料,案件今(26日)在高等法院再作處理,律政司代表要求黎等交出所有上鎖電子器材的密碼,以防有關器材一旦被警方破解後,原告會再作同樣申請,又指有原告已被控欺詐或國安法罪行,情況出現轉變。惟法官認為,無論在普通法或國安法下,法庭均沒權力強制原告交出電子器材的密碼,遂拒絕律政司的申請。

D法官幾時要宣誓?
宣誓當食生菜有冇法律刑罰?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/592359/黎智英等求歸還被撿資料案-律政司要求法庭下令黎等交出密碼被拒

即係甲萬放晒毒品...........可以唔開right
海關過X光............唔開又得啦

間諜

殺咗人記得用木想後上鎖啦,   法官喎。

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-26 06:20 PM 發表
間諜
五眼聯盲代理人

上訴去終審,睇下香港法庭係咪吹唔L漲賣國賊,如果話係,國家法院取回國安法審理權。

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-26 06:56 PM 發表

法庭無權?
真係要認識吓呢位法官囉
話明涉及國安罪行都冇權?

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-26 06:56 PM 發表

法庭無權?
真係要認識吓呢位法官囉
維基解密一早爆左英美勢力操控香港司法界。
當年包致金直情匯報美國駐港領事
https://news.now.com/home/local/player?newsId=12006

呢位法官是否收左錢?查查好喎

仲偏幫到出面

香港人支持你, 好人一生平安

香港搞唔掂咪送返大陸審。

驚開左出黎有好多狗官既料?

揾神偷諜影打開佢?

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]