• 瀏覽: 1,685
  • 回覆: 46
創新及科技局局長薛永恆今日(26日)出席一個電台節目時表示,「安心出行」應用程式總下載量,已達296萬次,形容數字非常鼓舞。他相信,絕大部份都是本地下載,又指約2至3%用外國手機下載都應該是港人,只不過是他們用了外國的應用程式商店,重申絕無付款給第三方協助「篤數」。薛永恆又指,「安心出行」對個案追蹤辦公室有很大幫助,能即時掌握確診者行蹤,再向同一時間到訪過同一處所的人發出感染風險通知。

至於爆發感染群組的尖沙咀K11 Musea食肆名潮食館,有食客反映收不到感染風險通知,薛永恆解釋說,衞生防護中心會專業判斷,界定在某一時段曾到訪的人士,才會收到通知。他又指,「安心出行」原本設計,並非提醒須強制檢測的人士前往採樣,但市民認為如有需要,創科局會持開放態度研究。

我之前懶, 冇裝.
不過呢個星期話事裝左先入得去食肆食野, 所以都係裝左. 用落原來都好簡單, 亦見到好多人用.

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20210226/1/10/1/薛永恒指-安心出行-總下載量達296萬-12759469.html

熱賣及精選
引用:
原帖由 阿聞 於 2021-2-26 03:56 PM 發表

創新及科技局局長薛永恆今日(26日)出席一個電台節目時表示,「安心出行」應用程式總下載量,已達296萬次,形容數字非常鼓舞。他相信,絕大部份都是本地下載,又指約2至3%用外國手機下載都應該是港人,只不過是他們用了外國的應用程式商店,重申絕無付款給第三方協助「篤數」。薛永恆又指,「安心出行」對個案追蹤辦公室有很大幫助,能即時掌握確診者行蹤,再向同一時間到訪過同一處所的人發出感染風險通知。

至於爆發 ...
大埔多黃絲,真係見到差唔多十幾個先有一個用安心出行

在線時間 Monday to Friday : am:11:30-pm:5:30
無乜野唔好搵我,有野都唔好搵我
3Q
簡單好用

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.
明明個APP咩資料都唔洗,嘟就入得

係都要留姓名同電話比商家

仲話保私隱,真係本末倒置

股市牆頭草

可留則留,勿浪費資源

有人歪理當正理,死也不悔改
冇可能,連我自己刀冇下載

引用:
原帖由 team123456 於 2021-2-26 03:59 PM 發表

大埔多黃絲,真係見到差唔多十幾個先有一個用安心出行
咁慘.

我屯門, 天水圍呢頭呢個星期食飯見到好多人用. 見到阿伯阿婆都識得用.

引用:
原帖由 年月是流水 於 2021-2-26 04:25 PM 發表

好老實唔通次次食飯都寫名咩,是旦DL個apps就行得,白痴黃狗咁好耐性慢慢寫

上次拜車公仲好笑,成班黃狗排長龍為左寫名,安心出行果邊一do就入得 
冇錯. 好快就高下立見.

我一早預言, 本月底前`一定突破300萬人安裝[安心出行].

曱甴秘笈 鳩吹鳩噏                这里是中国
      721 打輸人                     This is China
      831 扮死人                 中国 - 最炫民族风
引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-26 04:38 PM 發表

冇可能,連我自己刀冇下載
咁你快D下載吧.

引用:
原帖由 timmm 於 2021-2-26 04:32 PM 發表

明明個APP咩資料都唔洗,嘟就入得

係都要留姓名同電話比商家

仲話保私隱,真係本末倒置
同意.

與其怕個APP有問題, 不如怕姓名電話留比食肆會比食肆的人拎去唔知做乜.

引用:
原帖由 年月是流水 於 2021-2-26 04:25 PM 發表

好老實唔通次次食飯都寫名咩,是旦DL個apps就行得,白痴黃狗咁好耐性慢慢寫

上次拜車公仲好笑,成班黃狗排長龍為左寫名,安心出行果邊一do就入得 
黃人曱甴, on 9 冇藥醫

小小的一陣風呀 慢慢的走過來
請你們歇歇腳呀 暫時停下來
海上的浪花兒開呀 我才到海邊來
原來麼你也愛浪花 才到海邊來
引用:

黃屎塞滿腦變智將...
無得救...

隔離戴FULL GEAR既是否鬼..
派裝備那位是否係鬼...
派八達通,禮卷那個人是否又係鬼..
TELEGRAM內又有多少係鬼..
朋友被捉,會唔會篤灰,
戴口罩可能係鬼..唔戴又怕被人起底..
如果座座大廈都要掃750萬都得

方知卻原來,
不必盼蓬萊,
已是埋藏心內,
蓬萊就是愛.
最好整到要用安心出行掃消費券

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]