• 瀏覽: 1,439
  • 回覆: 17
+2
據農委會統計,我國去年生鮮鳳梨出口量達4萬5621公噸,主要出口地為大陸,達4萬1661公噸、占比逾9成,但近日大陸以海關多次在鳳梨中截獲「檢疫性有害生物」為由,從3月1日起暫停台灣地區鳳梨輸入大陸,恐影響許多農

會唔會有水煮菠蘿表演?

新聞來源連結:
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210226002304-260405?ctrack=pc_life_headl_p02&chdtv

引用:
原帖由 kaiserken 於 2021-2-26 03:12 PM 發表
據農委會統計,我國去年生鮮鳳梨出口量達4萬5621公噸,主要出口地為大陸,達4萬1661公噸、占比逾9成,但近日大陸以海關多次在鳳梨中截獲「檢疫性有害生物」為由,從3月1日起暫停台灣地區鳳梨輸入大陸,恐影響許多農

https://images.chinatimes.com/newsphoto/2021-02-26/1024/20210226002305.jpg

會唔會有水煮菠蘿表演?:smil ...
水煮菠蘿連皮吃,呢次邊位領導表演好呢?😁😁😁

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-2-26 03:16 PM 發表

繼續賴神

英文表演食 鳳梨釘🤔🤔

唔知點解,會記起細路仔童謠:「死八婆,賣菠蘿,一蚊十二個....」
係咪又到菜菜子出場,繼話「香蕉連皮食」「改種另一品種蕉」之後,會唔會講「菠蘿連皮食」「改種西瓜」呢?又或者「鳳梨酥加多d鳳梨」去解決問題呢?

佢好似人間蒸發咁

引用:
原帖由 Ct4683 於 2021-2-26 15:16 發表

蕉皮德一招水煮蕉皮就問鼎副統總寶座,如果製作出暗黑菠蘿皮菜式下屆想做總統都不是夢想...

呆灣禁大陸野少咩

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-27 11:43 AM 發表

鳳梨酥當飯
台式菠蘿炒飯...

用菠蘿當碗,夠天然...

可以改做菠蘿彈

農民應放d菠蘿去曬腫桶苦門前叫賣!

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-27 11:22 AM 發表

佢好似人間蒸發咁
有新聞話佢聯同台毒長老向菜菜子迫宮

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]