• 瀏覽: 25,577
  • 回覆: 283
  • 追帖: 3
+19
引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-26 02:30 PM 發表
又抄襲當自主研發
你有資格入去清華睇過人哋啲機咩?曱甴留係理大屎渠抗爭,嚟香討做乜9先?

支持祖國!!!

加油,世上沒有中國人跨不過的難關。上!

引用:
原帖由 chilawytk 於 2021-2-26 03:04 PM 發表

我相信有部份國家,會受到中國影響: 既然中國成功,我們也要搞!
例如: 韓國,印度,土耳其。
如果係咁,到時挪威的光刻機變成白菜價都唔掂

中央要加大力度監察此項目,慎防有人弄假,使漢芯事件重演,成為國際笑柄。

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-2-26 03:54 PM 發表

如果係咁,到時挪威的光刻機變成白菜價都唔掂
挪威主要好似係三文魚唔係光刻機。

引用:
原帖由 wgcn 於 2021-2-26 02:30 PM 發表
又抄襲當自主研發
咁易抄你唔去抄

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-2-26 03:50 PM 發表

今次可能只是突破了光源。要真正生產出光刻機,估計還要10年。

半導體供應鏈集中了各個科學最頂尖的技術。美國供應鏈是,日本材料,美國光源,德國鏡頭,荷蘭生產光刻機,臺灣韓國做組裝。突破這些技術,等於突破了化學,物理,光學最頂尖的技術。

所以而韓國,土耳其,印度,基本上不可能。沒有足夠的人才。
一早已經街知巷聞,最核心最難的部份並唔係咩高科技,而係最最低科技人手製造的鏡頭。
所有部份技術都可以抄可以研發,但係鏡頭就唔係靠技術研發可以做到。

除德國人日本人外,現今世界上根本冇其他人可以做得好鏡頭鏡片。
你要德國人日本人幫你中共做鏡頭?

引用:
原帖由 40342 於 2021-2-26 02:58 PM 發表

抄誰?
抄左他們未來科技。

引用:
原帖由 win9876432 於 2021-2-26 02:21 PM 發表
用光刻機把集成電路蝕刻到硅晶片上,是芯片製造過程中的必要環節,但目前高端光刻機製造被海外公司壟斷,並對中國實行出口管制。2月25日,清華大學與國外研究團隊在《自然》發表一項科研成果,該成果未來有望應用於EUV(極紫外光源)光刻和角分辨光電子能譜學等領域。該文章通訊作者、清華大學工程物理系教授唐傳祥表示,這一發現有望解決自主研發光刻機中最核心的「卡脖子」難題,目前清華大學研究組已向國家發改委提交項目 ...
理論和實物是2件事,最少要5年時間才能變成實用。

引用:
又抄襲當自主研發
你攞比佢抄 ?

引用:
又抄襲當自主研發
光刻機都抄到很叻了。當年漢心事件令我有很大心理陰影

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]