• 瀏覽: 2,985
  • 回覆: 8
引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-1 04:32 PM 發表

政府替庫房儲備開源, 沒有多少渠道, 又不能節流, 在抗疫時期更要大開水喉資助社會各界。
不想下年度財赤嚴重, 唯有在煙酒稅和樓股印花稅上開刀。
香港政府其實大家大把錢,明面的帳有9000億,但仲有相當部分係放法定機構,仲有地鐵港交所的股人分,實際超過20000億,仲未計可向北京發債。
仲有一點,美元今不如昔,捍衛港元的需要其實細左好多。

結論,未來廿年都睇唔到有加稅的需要。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-3 11:28 AM 發表

加股票印花稅可替過熱的股市降溫, 又替庫房增加收入, 向富人開刀又不影響物價指數的政策, 加股票交易印花稅是比較少得罪市民了。
如筆者所述, 受較大影響的是高頻交易, 對買股票收息的小股民, 一單十萬元的交易只是多付30元稅, 不是太大的影響吧。
問題是根本無需加稅,而香港股票巿場也不見得過熱。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-3 11:44 AM 發表

如果香港股票巿場也不見得過熱的話, 咁就要加碼入市了
記得曾蔭權上任時, 曾經想加徵消費稅及推電子道路收費計劃, 但因當年市道未擺脫經濟衰退風險, 又影響及民生, 被眾議員杯葛了。
香港現在的投資人絕對可以負擔加徵股票印花稅, 適時加徵就該徵, 到市場冷卻時又可減回, 這就是財政司的工作。
經濟差,應要放錢而不是加稅,這是經濟101都會教的事情

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-3 11:50 AM 發表

你冇份收一萬?
今次五千蚊消費劵你又冇份?
但加左稅。
拉上補下仲俾多左

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-3 01:41 PM 發表

咩邏輯?
你唔知退稅減左咩?

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-4 10:06 AM 發表

退稅不是長期的福利, 你唔好扮到好似有份交稅咁, 交慣稅的我們早已預左政府幾時調整退稅政策,
唔覺得係咩大損失
實質上就係俾上年,上兩年甚至上N 年交多左稅。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-4 01:21 PM 發表

沒有多交。

但退稅退差餉嘅時候港黃唔會提
你的數學應唔合格。
明明已經N 年退稅2夢,今年只得1萬,咁唔係俾之前交多左? 唔通俾之前交少左?

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-4 02:24 PM 發表

所以話你扮有交稅, 怎樣N 年退稅2夢?

https://www.hk01.com/社會新聞/299949/財政預算案2019-薪俸稅及個人入息課稅退稅75-上限減至2萬元———————————————————————————————————————————————————— ...
在15-16年的預算案已經退稅兩萬, 曾經試過30000,新移民唔識可以百度一下

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-3-4 03:19 PM 發表

你而家知梁振英政府好喇咩,當年又唔見你識講多謝。
最近出爐啲靚公屋,都係梁振英當年盲搶地起出來的
你班港黃知個屁呀!
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/budget2015.htm
但這好似曾俊華的意思

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]