• 瀏覽: 32,539
  • 回覆: 415
+32
引用:
原帖由 Samam 於 2021-2-26 03:42 PM 發表
先拉柒果條乜撚候任學生會主席返去國安公處玩下佢先,係度牙九斬斬,以為自己真係民主戰士,成班食屎狗,毛都未出齊,有書唔讀搞政治,你班pk上莊攪男女關係就叻,打壓你地?有幾多斤兩呀?照下鏡先啦🤭
其實民乜能主呀?冇錢冇着數邊個肯做

引用:
原帖由 andywong196922 於 2021-2-27 04:29 PM 發表

其實民乜能主呀?冇錢冇着數邊個肯做
根本就是因為財源滾滾任用任花, 所以班人渣學棍才會虎視眈眈要做大佬管數啊...

引用:
原帖由 cwbguy 於 2021-2-26 04:34 AM 發表

將中大的撥款cut一半,好過加股票印花稅啦
cut2成都pk啦。濫開學位,收埋D垃圾。cut少D學位,只收真正讀書既。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-2-26 04:41 AM 發表
大學學生會其實除左攪活動去玩,有咩用?
可以搞性派對。迎生O  Camp己經開始搞。

收番晒D房同民主牆。要佢地申請審批先凖用

引用:
原帖由 正傻西4 於 2021-2-26 07:26 AM 發表
香港政府應該取消9成大學學位及大專學位資助啦,同時取消5成中4-中6資助學位。

自負盈虧果D學士、高級文憑、副學士課程,教育局定價最小學費要50萬,中4-中6就30萬,而且規定只有一半合格率,咁班友就會專心讀書,不會搞事。
無錯。政府資助原意係培育人才,未來為香港出力。E加班大學生曅業就想移民。港府米幫外國培養人才。可以借比佢讀,畢業後留港10年工作免還款

學生會唔係工會,又唔係大學行政單位,冇話一定要存在。呢個係自發社團,當然係要獨立註冊啦。
至於學生代表,可以每年由學生投票選出。

學生會反中亂港,又要大學庇護佢地,大學梗係要同學生會划清界線啦。

引用:
原帖由 hwwong 於 2021-2-26 03:28 AM 發表
下月1日履新的新一屆中文大學學生會幹事會,其候任內閣「朔夜」早前發表批評中大向政權低頭,報警拘捕學生等。中大昨晚(25日)發表嚴正聲明,宣布5項反制措施,間接「封殺」中大學生會幹事會當選內閣。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210226/photo/bkn-20210226001717067-0226_00822_001_01b.jpg?20210226025001
中大叫學生會唔好犯法呀、唔識死咪繼續玩、等全家走路移民啦

中大真係越嚟越醜怪

全部退學以示抗議

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]