• 瀏覽: 13,692
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+32
引用:
原帖由 laws168168 於 2021-2-26 01:23 AM 發表
有學牲會違反國安法宣揚港獨,可報警(國安)處理,
另教職員明知自己學牲宣揚港獨行為不處理,
香港政府應跟進處理,用國安法清查有關校長。
https://std.stheadline.com/realt ... 中大澄清-段崇智從未表示校內可討論港獨

哈哈!段喪志即時出來馬後炮

取締非法反中反政府的 叛國學生會組織

建立愛國的學生會組織   

其實已經拉得

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-26 12:49 AM 發表

應該立即開除學生會幹事的學籍,要快刀斬亂麻,以前學生會咁放肆就係因為大學太放從佢地。
不能同意更多

引用:
原帖由 大肥肥綿羊 於 2021-2-26 01:45 發表
其實已經拉得
絶對係, 最好盡快啦~

開除學藉, 入埋冊, 開始美好人生.

引用:
原帖由 laws168168 於 2021-2-26 01:23 AM 發表
有學牲會違反國安法宣揚港獨,可報警(國安)處理,
另教職員明知自己學牲宣揚港獨行為不處理,
香港政府應跟進處理,用國安法清查有關校長。
只要大學將學生會所有成員嘅資料交俾警察,相信梗有多少人牽涉入某D刑事案件裡,要拉呢班夢輪唔難,問題係大學管理層願唔願意咁樣做。

睇到個學生會綱要真係作嘔!班濕鳩學生真係活於幻想及美化理想當中,畀差佬打及激到面紅耳熱就當被打鴨受害,根本佢哋個個手指甲崩咗少少就當世界末日,好低能囉!

垃圾學校+垃圾大學牲

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-2-26 00:29 發表

我估計總有幾個學生犯國安法,最後趕出校。
國安處直接拉手好過

要負上法律責任,梗係唔玩啦,邊個傻仔仲會上莊,坐監唔係講玩。。。哈!

等拉

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-2-25 11:37 PM 發表
「政綱之一是不讓「國安教育」進入校園」,
班學牲想獨立自成一國?
係國際標準下,哩種言論已經係叛國或危害國家安全。美國習慣將哩種人消失,香港政府應該學下。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-2-25 11:28 PM 發表
中文大學表示,新當選的學生會幹事會利用校園作政治宣傳,違背大學宗旨,校方不會代收學生會會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。

中大學生會幹事會內閣「朔夜」昨日以近四千票當選,他們的參選宣言指《港區國安法》是「極權高壓統治的政治手段」,又批評校方向政府低頭、獻媚,政綱之一是不讓「國安教育」進入校園。

中大發聲明指,幹事會經勸喻及提醒後,仍未澄清涉嫌違法及失實的言論,決 ...
過往學生會必然會員制, 並且大學在收學費時收埋會費, 想唔交都唔得!
依家大學不代收會費, 不支持佢地反中反政府反大學的學生應該唔會交會費, 斷佢地米路!
做得好!

班冚家剷中大學牲係有風骨
就退學啦?
🤭

支持集體退學抗議校方正字打鴨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]