• 瀏覽: 13,652
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+32
引用:
原帖由 理+誠 於 2021-2-26 12:16 AM 發表
如果有學牲會違反國安法宣揚港獨,除報警處理,並應對學牲會幹事作出警告,再犯就踢出校。
要搞政治就唔好讀書,唔好影響其他同學學習,還校園一個學習環境。
報警拉人,學費照收,
Win win 雙贏😄

學牲會又可以借機再燒中大!

吧班曱甴交咗學費未?憑乜話事?

滅港毒,救大學!
拉哂班曱甴

附件

Screenshot_20210226_002410.jpg(173 KB)

Screenshot_20210226_002048.jpg(183.78 KB)

Screenshot_20210226_002201.jpg(177.69 KB)

Screenshot_20210226_002227.jpg(162.87 KB)

Screenshot_20201115_222827_com.news.on.jpg(133.42 KB)

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-2-25 11:28 PM 發表
中文大學表示,新當選的學生會幹事會利用校園作政治宣傳,違背大學宗旨,校方不會代收學生會會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。

中大學生會幹事會內閣「朔夜」昨日以近四千票當選,他們的參選宣言指《港區國安法》是「極權高壓統治的政治手段」,又批評校方向政府低頭、獻媚,政綱之一是不讓「國安教育」進入校園。

中大發聲明指,幹事會經勸喻及提醒後,仍未澄清涉嫌違法及失實的言論,決 ...
我估計總有幾個學生犯國安法,最後趕出校。

今次支持中大校方啦,希望真做到野

正確啦,第一先從金錢封,之後就係見一犯法就拉。

段狗出呢d聲明, 擺咁嘅姿勢, 都係想撥款通過啫, 過咗海就神仙, 到時又放任話之班學畜乜啦!

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2021-2-25 11:28 PM 發表
中文大學表示,新當選的學生會幹事會利用校園作政治宣傳,違背大學宗旨,校方不會代收學生會會費,並要求學生會註冊為獨立社團或公司,自行承擔法律責任。

中大學生會幹事會內閣「朔夜」昨日以近四千票當選,他們的參選宣言指《港區國安法》是「極權高壓統治的政治手段」,又批評校方向政府低頭、獻媚,政綱之一是不讓「國安教育」進入校園。

中大發聲明指,幹事會經勸喻及提醒後,仍未澄清涉嫌違法及失實的言論,決 ...
真接取消中大學生會吧!

會長唔好跪呀,等睇你入監倉做真義士唔好學64 peter eddie日日廢噏呀

自尋死路,與人無由

一早就要咁做。冇錢乜都搞唔掂呢個道理而家先發現?

根本就應該報警拉人。國安唔喺大學權力範疇。大學處理手法對其它學生不公平。再退一步,依家大學已經有言在先,已經做到警示,如果再有類似言論直接報警處理。另外,不承認這個學生會,不提供一切資源,不能用學生會名義發任何文宣及組織活動,簡單說就當佢不存在。

嚴厲處分係停學或開除

直接比証據國安拉人好過啦

還有應該立馬收回學生會嘅所有地方,班契弟不能進入,有違反者一律報警

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]