• 瀏覽: 788
  • 回覆: 16
財庫局局長許正宇出席記者會時指,《財政預算案》不一次過發放消費券的原因,是考慮市民消費後一連串的刺激作用,希望可帶動持續消費。計劃就電子消費

。有好過冇。發達通/支付寶/微信都可以用到!
大勢所趨,綫上支付好處多蘿蘿! 內地全面使用綫上支付,因此傳播病毒機會亦大減!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 發消費劵望帶動持續消費-設電子平台登記

完全浪費市民時間,所以話政府入面廢人多過正常係冇錯

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2021-2-25 07:40 PM 發表
財庫局局長許正宇出席記者會時指,《財政預算案》不一次過發放消費券的原因,是考慮市民消費後一連串的刺激作用,希望可帶動持續消費。計劃就電子消費

https://image.stheadline.com/f/600r315/0x0/100/none/282c46dd1f6d9746f4fb9d7019771112/stheadline/inewsmedia/20210225/_2021022517073026261.jpg ...
新聞話街市都有三成有電子支付

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-25 07:45 PM 發表

新聞話街市都有三成有電子支付
低成本綫上支付方式係內地早已經大行其道,根本即使係小店都可以好容易做到,而且仲好簡單。用支付寶產生個二維碼印出嚟已經搞掂。

電子平台? 黃人一定唔會申請既!

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-25 10:03 PM 發表
所以蝗人會繼續用實物貨幣,增加傳播病毒機會!

佢點入錢呢?用電話號碼?八達通號碼?但有啲八達通唔係實名喎

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2021-2-25 07:43 PM 發表
完全浪費市民時間,所以話政府入面廢人多過正常係冇錯
你咪當幫補下食飯錢囉,我諗你點都要食飯掛?

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-2-25 22:03 發表
到時犯民班政棍可能會搞個電子衆籌錢箱,班黃屍傻仔就會申請

引用:
原帖由 摸胸呻吟屈非禮 於 2021-2-25 07:54 PM 發表

低成本綫上支付方式係內地早已經大行其道,根本即使係小店都可以好容易做到,而且仲好簡單。用支付寶產生個二維碼印出嚟已經搞掂。
只需提供收取消費券的儲值支付工具資料,普通八達通一張,唔識攪喎,就50蚊張既八達通邊度搵資料俾佢
要有資料都需要綁定銀行,唔係所有人都接受綁定銀行呢個動作,垃圾政府又一擾民之作

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]