• 瀏覽: 2,122
  • 回覆: 31
引用:
原帖由 笙果轉貼員 於 2021-2-25 06:32 PM 發表
新冠肺炎疫情下,巴士業亦受影響,客量大跌。九巴今早與多個工會代表會面,擬要求以合約形式續聘、即俗稱「翻閹」的退休車長,下

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210225/photo/bkn-20210225152916486-0225_00822_001_01b.jpg?20210225173932

班黃人曱甴死硬派建制無腦袋日日批評警察只見一種顏色?
看 ...
你邊隻眼睇到佢地走出馬路 ?

其實九巴冇生意可唔可以學國泰炒人,先炒今日果幾個,退休車長應該都幾十歲,唔知有冇老人病
工作時間太長對乘客安全有一定風險,依家做小咗可以多啲時間休息,又多時間家庭樂,何樂而不為呢.

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2021-2-25 08:21 PM 發表

放心,你永遠唔會有60歲成為廢老呢一日,你永遠年年18歲
放心,我到六十歲時已經唔洗為搵錢生活而煩惱!

其實呢班“老人”憑咩咁惡呢?無咗佢唔得?

唔做大把人做

引用:
原帖由 老納 於 2021-2-25 11:00 PM 發表

放心,我到六十歲時已經唔洗為搵錢生活而煩惱!
你仲勁過李嘉誠,60歲已唔駛做,勁!

我剛才睇電視新聞, 嗰條扯橫額條友好撚臭寸, 佢話司機唔理乘客畀唔畀車費, 佢咁講嘢法, 巴士公司第一個就炒佢.
依家退休翻閹的司機係跟正常年紀的司機一樣的工作量, 如果咁都得, 咁唔需要設定退休年齡喇.

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2021-2-26 01:09 AM 發表

你仲勁過李嘉誠,60歲已唔駛做,勁!
佢鍾意做,做到幾多歲都可以做,人各有志啊

其實點解唔睇成9巴係想盡量請翻舊伙記?

其實轉半職,無錯對員工係揾少咗,但同時工時同樣少咗半。
9巴要請翻一倍人手。

原本 budget 只係請10個人,咁半職就可以請20個。

無錯,辛苦就應該都係辛苦,因為半職就多數係要嚟做繁忙時間,早上返工時間,過咗嗰幾個鐘,就放工。

到夜晚放工時間,就另一個上。

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-25 08:44 PM 發表

無人
你識幾多個巴士佬
夠人就唔使撹啦

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2021-2-25 08:38 PM 發表

我本來都有d同情佢地,但條片揸咪條友講咩左右連成一線,一罷工就遍地開花……聽到呢度我即時心諗黃人先鐘意講咩遍地開花……我即時完全唔可憐佢地囉。
咪又係嗰班搞屎棍

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2021-2-26 01:23 AM 發表
我剛才睇電視新聞, 嗰條扯橫額條友好撚臭寸, 佢話司機唔理乘客畀唔畀車費, 佢咁講嘢法, 巴士公司第一個就炒佢.
依家退休翻閹的司機係跟正常年紀的司機一樣的工作量, 如果咁都得, 咁唔需要設定退休年齡喇.
其實警察退休後簽約繼續做都係冇全薪
就算最低級領頂薪4萬幾退休後繼續做都係得萬幾蚊
做唔做自己揀冇人迫

引用:
原帖由 蟑螂媽媽係天使 於 2021-2-26 12:57 PM 發表

係巴士佬自己想搞啫
咁咪底L死囉,呢條路係佢地簡嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]