• 瀏覽: 4,737
  • 回覆: 81
大公文匯全媒體報道:建制派立法會議員何君堯今日(25日)表示,會就《財政預算案》提出修訂削減香港電台6億元的開支。何君堯表示,這筆開支相當於政府新聞處的經費,去年已經想提出修訂,但「有很多人搞搞震」,而今年政府面臨財赤,立法會再沒有「反中亂港的人」,就可以衡工量值,提出修訂。
何君堯指出,政府已經有新聞處,認為港台是架床疊屋,現時坊間已經有很多製作及KOL,港台應該做政府的喉舌,宣傳政府政策,建議可以將新聞處的製作,放在港台播放。
另外,何君堯指,目前很多人濫用綜援,計劃提出修訂,削減社會福利署350億元開支。

何君堯計劃提修正案削減港台6億元開支。(大公文匯全媒體記者麥鈞傑 攝)

何君堯好波,支持削減港台6億元開支

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202102/25/AP60374115e4b04e1918c8493f.html

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-2-25 05:09 PM 發表
大公文匯全媒體報道:建制派立法會議員何君堯今日(25日)表示,會就《財政預算案》提出修訂削減香港電台6億元的開支。何君堯表示,這筆開支相當於政府新聞處的經費,去年已經想提出修訂,但「有很多人搞搞震」,而今年政府面臨財赤,立法會再沒有「反中亂港的人」,就可以衡工量值,提出修訂。
何君堯指出,政府已經有新聞處,認為港台是架床疊屋,現時坊間已經有很多製作及KOL,港台應該做政府的喉舌,宣傳政府政策,建議 ...
何議員太厚道了,
應該是直接的摺咗港台。

何生好嘢。

引用:
原帖由 az222 於 2021-2-25 05:12 PM 發表

何議員太厚道了,
應該是直接的摺咗港台。
同意
媒體怎么可以不為黨宣傳

太不像話

我反對,應該直接摺埋港台

應該揾何君堯做財政司。

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2021-2-25 05:09 PM 發表
何君堯指出,政府已經有新聞處,認為港台是架床疊屋,現時坊間已經有很多製作及KOL,港台應該做政府的喉舌,宣傳政府政策,建議 ...
世界上沒有一個政府會出錢開播官方媒體天天來反對抹黑自己的 簡直是滑天下之大稽

好建議.

贊成

執咗港台佢喇政府每年投放10億但零收視養廢人

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-2-25 05:18 PM 發表

同意
媒體怎么可以不為黨宣傳

太不像話
唔理你噏乜春!
直接摺咗港台就是。

引用:
原帖由 az222 於 2021-2-25 05:12 PM 發表

何議員太厚道了,
應該是直接的摺咗港台。
摺咗港台係行政部門嘅決定,立法會唔可以做㗎。
不過立法會可以通過修訂財政預算,削減傷台電台嘅開支,減少佢造成嘅傷害。
開支減到0就等於摺咗佢,不過咁樣唔俾面行政部門。
削減開支係中庸之道。

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-2-25 17:18 發表

同意
媒體怎么可以不為黨宣傳

太不像話
媒體為付鈔者宣傳係理所當然!! 公然反老闆只係不智!!
唔滿意可以唔做, 香港還有很多反政府傳媒自由選擇喎!!
正如 毒果 一直為共和黨宣傳!!

好建議,外後新聞處製片,邊個肯播,就俾錢邊個

引用:
原帖由 tam_n 於 2021-2-25 05:40 PM 發表

摺咗港台係行政部門嘅決定,立法會唔可以做㗎。
不過立法會可以通過修訂財政預算,削減傷台電台嘅開支,減少佢造成嘅傷害。
開支減到0就等於摺咗佢,不過咁樣唔俾面行政部門。
削減開支係中庸之道。
逐步整理也是權宜之計。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]