• 瀏覽: 23,052
  • 回覆: 25
人權? 吃得飽, 健健康康,仲有命...先有得講...

熱賣及精選
引用:
原帖由 redsoon 於 2021-2-25 04:09 PM 發表

同意啊,生命先至係最終人權
世界咁多人餓死病死既人唔理, 走去關心d有氣補力放火私了既人人權...?

真係偽善...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 06:58 PM 發表

我都想祖國人民真的脫貧,但點解感覺只係越嚟越貧富懸殊?之前人均收入1000就可以養活一家,而家有5000收入(升5倍)就叫脫貧?
貧富懸殊跟脫貧無直接關係吧...

有錢人同窮人距離拉開了,但不化表窮人搵少左或生活比以前更差...

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-2-25 06:52 PM 發表

乜仲係脫貧咋咩? 成日又話超越香港世界第二嘅經濟體
美國係第一大,都有人病死餓死福死訓街啦...
仲要民主自由咁耐,都解決唔到呢d問題...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 07:06 PM 發表

咁都唔明,咁就要睇吓用乜嘢來做指標,用人均收入就死得
咁你自己搞清左人地用咩指標先囉...

中國脫貧戰的確係用自己指標,但唔係就此止步...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 07:18 PM 發表

脫貧只係假象,用巨企來帶動人民生活已經係不歸路,咁樣只會貧富懸殊越嚟越犀利
貧窮同貧富懸殊問題你都未搞懂...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 07:21 PM 發表

又成功又唔止步即係乜嘢?我完全打贏仗仲會繼續打?咩意思?人均收入高咗但物價飛升真正有改善嗎?
即係解決左基本衣食溫飽教育醫療問題後..., 再繼續改善囉...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 07:26 PM 發表

係你未搞清楚,讀多啲書就會明,世界上有邊個國家係貧富懸殊好嚴重,但最窮嗰個都可以豐衣足食?你FF得太多
不是豐足, 而係已經不用擔心吃不飽...,你就真係FF...

引用:
原帖由 zzhero 於 2021-2-25 07:18 PM 發表

脫貧只係假象,用巨企來帶動人民生活已經係不歸路,咁樣只會貧富懸殊越嚟越犀利
你試下開間公司又賺到錢, 又可以分到好多利益比員工大家都發財(其實部份中國企業已經可以),不過係要養到全中國既人...

睇下你得唔得...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-25 07:43 PM 發表

其實真係睇定義咋喎!

例如:定義一個人「露天露宿」係貧窮,咁畀把遮果一個人撐開,即係果一個人頭頂有野遮住,咪唔係「露天」,即係果一個人已經脫咗貧。
老美果d遮都無人撐開呢...

民主咁耐,強大咁耐, 到今日都解決唔到吃不飽,住不好, 凍不死問題...

不過反中白痴都係選擇性失明扮睇唔到...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-25 07:52 PM 發表

其實我係大陸聽人咁講,

低端人口,趕佢出去返鄉下,限定佢x月x日要離開,所以我市就脫貧成(窮人都趕走左,梗係無貧窮人口。)
至低端人口的鄉下,啲窮人都返到黎屋企,當然唔會計數,即係無貧窮人口。

兩邊都脫貧成功!
(其實我都聽過d反中白痴講,佢地係好鐘意FF...

而家講既成果,就係針對農村...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-25 07:54 PM 發表

我只係講大陸係點「脫貧」,
你愛慕美國之情,唔駛咁躍然紙上,下下將美國掛係口邊。

大陸六十幾年前大躍進,畝產蕃薯萬斤都試過,何況區區的「脫貧」.......

不過既然大陸脫左貧,日後有天災人禍,例如華東水災、汶川地震.......唔好再黎重有貧窮人口的香港籌款。
(洗鬼反中白痴捐, 反中白痴成日又眾籌又要政府派錢,仲L窮...

老美果d遮都無人撐開呢...

民主咁耐,強大咁耐, 到今日都解決唔到吃不飽,住不好, 凍不死問題...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-25 09:03 PM 發表

針對農村或者城市都無分別。

人哋係唔係FF就唔知

大陸六十幾年前大躍進,吹噓到畝產蕃薯萬斤,大家見到唔止係FF咁簡單。
何況區區的「脫貧」.......

不過既然大陸脫左貧,日後有天災人禍,例如華東水災、汶川地震.......唔好再黎重有貧窮人口的香港籌款。
(洗鬼反中白痴捐, 反中白痴成日又眾籌又要政府派錢,仲L窮... )

老美果d遮都無人撐開呢...民主咁耐,強大咁耐, 到今日都解決唔到吃不飽,住不好, 凍不死問題...

我諗幾年前中央未有咁高支持到, 仲有唔少人覺得西方的好, 以為西方會想世界好...

但呢幾年西方醜陋醜態百出,而且極力打壓中國既努力..., 比較下中央雖然不是樣樣處於得完美, 但最起碼係真心而有能力令中國人民生活得到改善..., 唔係西方的一邊說為你好, 一邊就說你搶了他們工作...

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-25 09:47 PM 發表

你又東拉西扯,遊花園遊左去邊?

我哋係講緊:(你完全答非所問)
真係六十年前啲嘢就唔好提?
二次大戰後80年來歐美國家兼併邊個國家?
又新統治左(記住:係新統治左)邊個地方?

點解中共重可以教人「外國亡大陸之心不死」?
你又FF選擇性失明啦...東拉西扯,遊花園..

老美西方民主咁耐強大咁耐...而家無窮人?無露宿者?無人得不到溫飽? 無人因無錢睇病病死? 無人交不起電費凍死...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]