• 瀏覽: 25,401
  • 回覆: 496
+27
引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-2-26 09:29 PM 發表

你咁講係咪即係批判緊 8.81的脫貧定義 係錯?
每個國家國情,經濟水平及社會補助不盡相同,有些國家,可能2元就脫貧了。

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 08:26 AM 發表

每個國家國情,經濟水平及社會補助不盡相同,有些國家,可能2元就脫貧了。
中國貧窮線低於國際標準「日收入1.9美元」。講完。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-26 11:43 PM 發表

我自問係黃絲,我有捐錢,雖則只係幾千,
但叫做盡左力!

黃絲係近年因為政府無能而被迫出黎。
山盜是王帝迫出來的,暴動是政府迫出來的,殺人是死者迫出來的,強姦是女性迫出來的!戰爭難道是人民迫出來的?

這種“被迫出”來的理論,極盡誤導無知,是人類禍害的首要源頭,要深切反省!

無論國情如何,守法最終是為自己及他人著想的,身為一國之人民,必須明白權利與義務的較深意義所在!

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-2-27 08:39 AM 發表

中國貧窮線低於國際標準「日收入1.9美元」。講完。
中國農民收入不足1.9美元,但大部分可自給自足,有屋有田有地,你又當講完了!

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 08:45 AM 發表

山盜是王帝迫出來的,暴動是政府迫出來的,殺人是死者迫出來的,強姦是女性迫出來的!戰爭難道是人民迫出來的?

這種“被迫出”來的理論,極盡誤導無知,是人類禍害的首要源頭,要深切反省!

無論國情如何,守法最終是為自己及他人著想的,身為一國之人民,必須明白權利與義務的較深意義所在!
咁當年老毛發動內戰,
有冇認同「守法最終是為自己及他人著想的,身為一國之人民,必須明白權利與義務的較深意義所在!」?

你咁只係忠於共產黨,同忠於愛新覺羅氏統治、忠於日本侵略者的人沒有本質上的分別。
(日本都立法畀治區人民守!)

唔係忠於中國,亦唔係忠於中華民族中國人民。

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 08:48 AM 發表

中國農民收入不足1.9美元,但大部分可自給自足,有屋有田有地,你又當講完了!
我只係事實既陳述。你反而話大部分可自給自足,有屋有田有地,又無貧窮人口情況之下,但係又建議設立個綜援網,但係又講唔出要幫邊個。相當矛盾,不知所云。我懷疑你其實係高級黑緊中共,又話脫貧,又要靠綜援生活。😏

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-2-27 10:52 AM 發表

我只係事實既陳述。你反而話大部分可自給自足,有屋有田有地,又無貧窮人口情況之下,但係又建議設立個綜援網,但係又講唔出要幫邊個。相當矛盾,不知所云。我懷疑你其實係高級黑緊中共,又話脫貧,又要靠綜援生活。😏
一個國家脫貧有其國家定義,你反而自己去定義,狡辯多多!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-27 10:17 AM 發表

咁當年老毛發動內戰,
有冇認同「守法最終是為自己及他人著想的,身為一國之人民,必須明白權利與義務的較深意義所在!」?

你咁只係忠於共產黨,同忠於愛新覺羅氏統治、忠於日本侵略者的人沒有本質上的分別。
(日本都立法畀治區人民守!)

唔係忠於中國,亦唔係忠於中華民族中國人民。
無論你忠於任何一個國家,一個民族,一段歷史,一個制度,一個政權,一個國藉,或一種理念,也必須明白,在法治及理想上要取得平衡,從而令到這一代及下一代人你或我,都在同等和平的環境下得到自己需要的成果。促進這種同等和平的環境,全賴於人民自身對法治,對權利與義務的遵守,而並非各自的狂妄行為。

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 01:12 PM 發表

一個國家脫貧有其國家定義,你反而自己去定義,狡辯多多!
習總定咗中國每人每年 $3218 人仔係脫貧 標準,低於國際標準「日收入1.9美元」。中國現在已經全面脫貧。你反而自己去定義中國仲有同胞在綜援線之下,狡辯多多!!! 😡😡😡

脫貧攻堅勝利!
習主席萬歲!

6億人每月收入唔夠一千如果係正常嘅,強仔咁都攞出嚟講托杉咩?

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 01:30 PM 發表

無論你忠於任何一個國家,一個民族,一段歷史,一個制度,一個政權,一個國藉,或一種理念,也必須明白,在法治及理想上要取得平衡,從而令到這一代及下一代人你或我,都在同等和平的環境下得到自己需要的成果。促進這種同等和平的環境,全賴於人民自身對法治,對權利與義務的遵守,而並非各自的狂妄行為。
法治概念係基於人人有平等權力,而家大陸係中共訂立法律去統治人民,
絕對唔係法治,
而係封建皇權年代的法家思想治國(事實上,中國從來係外儒內法)

現今世代,獨裁政權正正就係戰爭之源,

縱觀世界包括中國在內的千年歷史
因為人民對政府不滿,只有兩個方法解決,一就係戰爭,一就係選舉,
而家唔可以透過選舉解決,只有透過武力。

當然有選舉亦唔一定唔會演變到最後以武力解決,
但機會就細左。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-27 02:50 PM 發表

法治概念係基於人人有平等權力,而家大陸係中共訂立法律去統治人民,
絕對唔係法治,
而係封建皇權年代的法家思想治國(事實上,中國從來係外儒內法)

現今世代,獨裁政權正正就係戰爭之源,

縱觀世界包括中國在內的千年歷史
因為人民對政府不滿,只有兩個方法解決,一就係戰爭,一就係選舉,
而家唔可以透過選舉解決,只有透過武力。

當然有選舉亦唔一定唔會演變到最後以武力解決,
但機會就細左。
你說的解決方法是戰爭、選舉,其實還有其他方法的,例如  制度、宗教、獨裁式管治等....
但以上的種種方法,都不能解決問題,包括因民主理念做成的對立戰爭及宗敎發動的聖戰!

或許真正能解決問題的,就是最基本的法治制度,而要達到法治制度,不是民主,不是宗敎或獨裁,而是人民必須有共同遵守法治的共識!

犀利,勁過發嘴炮嘅西方強國幾多倍啊

班輪樣政客一到選舉就話change啊,民煮啊,拖埋個老婆笑嘻嘻出來…………,乞票,

平時搵到佢地?
無飯食、無屋住、無疫苗,佢地幫到你?西方根本係硬膠制度,呃蠢人嘅

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-27 03:35 PM 發表

你說的解決方法是戰爭、選舉,其實還有其他方法的,例如  制度、宗教、獨裁式管治等....
但以上的種種方法,都不能解決問題,包括因民主理念做成的對立戰爭及宗敎發動的聖戰!

或許真正能解決問題的,就是最基本的法治制度,而要達到法治制度,不是民主,不是宗敎或獨裁,而是人民必須有共同遵守法治的共識!
聖戰......重唔係武力解決?

你講的,就係古代的尊君愛國,
中國五千年歷史,對政府不滿,結果最終都由武力解決。

前居之鑑。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]