• 瀏覽: 23,006
  • 回覆: 496
引用:
原帖由 ichthys2 於 2021-2-25 02:52 PM 發表

我看還未到「全面勝利」,不過能使十數億人溫飽,而且過半人口脫貧,已算非常之不容易。
相信2049年
會是另一番景象

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 星臣 於 2021-2-25 03:47 PM 發表

中國農村脫貧是大方向
現在 主方向 是  鄉村振興
要讓鄉村產業振興
環境優美

希望三五十年後的中國鄉村
也能像 歐洲鄉村一樣
環境優美

中國鄉村除了東部一些省份還不錯
中西部鄉村還是整體環境太落後

引用:
原帖由 大滾友 於 2021-2-25 03:47 PM 發表

見到美國佬連冬天用電咁基本既野都無既時候,我真係開心都唔識講,中國加油,美國佬同黃屍以後只能打飛機。
北方為了 保護環境
真的好多農村政府 都給接了 天然氣
還有 使用 空氣能取暖製冷的設備
政府都有補貼!!

就是盡量不讓村民再使用過去的 老方式
燒煤燒柴取暖了

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-25 03:48 PM 發表

共產黨真係正邁向共產年代,人人互助,如涼山等山區,地政府可同中央要人,亞爺去大學揾博士丶教授去山區教當地農民種植合適而產量高農作物。呢啲情況在資本社會係冇可能發生。香港首富又登第一位,對香港市民又如何?仍然要加租
向一些海外華人安利了《山海情》,
幾乎所有人都看了一段就看不下去了:
說太假!完全不理解,為何要幫村民致富?

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-2-25 01:22 PM 發表

同意
我們十四億人已沒有了貧窮問題

相反美英滿街也是窮人低端人口
中國國民起碼唔駛執垃圾桶食物先

引用:
原帖由 油站強勁的核心 於 2021-2-25 02:00 PM 發表

目前是消滅了  絕對貧窮!

下一步 是消滅   相對貧窮!!

還要繼續努力!!!
路通財通.而家有村村通唔駛驚D農作物賣唔出去

皇帝的新衣, 哈哈

引用:
原帖由 煩Q死 於 2021-2-25 04:00 PM 發表

中國國民起碼唔駛執垃圾桶食物先
而家喺中國真係算少見左D乞兒群。
遲D香港,好快有三五成群

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2021-2-25 03:59 PM 發表

向一些海外華人安利了《山海情》,
幾乎所有人都看了一段就看不下去了:
說太假!完全不理解,為何要幫村民致富?
我玩開預言既,所以我信中國正帶領人類邁向新思維,真正做到互相扶持丶互相關心。現開始撥亂反正,在黑夜等待黎明中,因人類太蠢,要經歷學習。

引用:
原帖由 freemind1 於 2021-2-25 03:48 PM 發表

共產黨真係正邁向共產年代,人人互助,如涼山等山區,地政府可同中央要人,亞爺去大學揾博士丶教授去山區教當地農民種植合適而產量高農作物。呢啲情況在資本社會係冇可能發生。香港首富又登第一位,對香港市民又如何?仍然要加租
https://m.youtube.com/watch?v=EbqRw4ULJV0
中央及地方政府脫貧政策投入不少金錢時間心力交瘁 四川涼山唯一扶不起的阿斗🧐

[fly]  新年快喜 財源廣進 [/fly]
大陸剛播出套電視劇"山海情"就係講述點樣脫貧, 值得一睇

引用:
原帖由 songsong17 於 2021-2-25 01:23 PM 發表

人權? 吃得飽, 健健康康,仲有命...先有得講...
同意啊,生命先至係最終人權

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]