• 瀏覽: 25,384
  • 回覆: 496
+27
引用:
原帖由 123people 於 2021-2-26 08:00 PM 發表

當然是的,但人民要給他一點時間,因為要掉動大量資源去應付顛覆國家活動,所以阻礙了國家在各方面的發展步伐!
我唔明喎。香港既綜援網係幫助貧窮線以下嘅人。 依家內地全面脫貧,你建議整個綜援網幫邊個? 依家大部份國家都有貧窮人口,係得中國無咋喎。你啲建議咁得意嘅。😂

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-2-26 08:07 PM 發表

我唔明喎。香港既綜援網係幫助貧窮線以下嘅人。 依家內地全面脫貧,你建議整個綜援網幫邊個? 你啲建議咁得意嘅。😂
首先,“脫貧”不等如“富足”,你脫貧是如何定義的?

二,你的思維很落後呀!以先進國家為例,人民無論多富有,也必須要有社會保障網!

事實上人民生活水平不斷提高,繼續努力反貪、反剝削、縮小貧富懸殊。

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-26 08:18 PM 發表

首先,“脫貧”不等如“富足”,你脫貧是如何定義的?

二,你的思維很落後呀!以先進國家為例,人民無論多富有,也必須要有社會保障網!
你係乜水? 脫貧唔係任你定嘅。依家定咗每人每年 $3218 人仔就係脫咗貧。即係每日 $8.81。先進國家有定貧窮線,有貧窮人口㗎。係中國成績咁斐然先無咋。你仲夠膽話佢地唔富足。😏

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-26 07:45 PM 發表

若照你的那種說法,等如,香港有獨立的能力,所以無需大陸幫助!
無論有無獨立有無能力,都係血濃於水,
血濃於水係講血統,唔係講人為的國界。

就係因為血濃於水,所以當日香港幫助汶川地震、華東水災。

所以而家香港受疫情嚴重影響,大陸應該血濃於水幫助香港。

例如:東江水,進口貨物,沒有貧窮人口的大陸應該血濃於水
無償供應東江水及糧食畀香港,助有貧窮人口的香港渡過難關。

有睇山海情就知乜嘢係脫貧
三兄弟一條褲 搶菜食 

八十年代 冇肥人 回鄉火車站 人多到上面可以行
短短三十 厲害了我的國

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-26 08:28 PM 發表

冇得上大陸叫雞 咁得閒發雞蟲論

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-26 08:28 PM 發表

如果香港人發起籌款鎮災,總有大陸人願意捐助的!

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-2-26 08:27 PM 發表

你係乜水? 脫貧唔係任你定嘅。依家定咗每人每年 $3218 人仔就係脫咗貧。即係每日 $8.81。先進國家有定貧窮線,有貧窮人口㗎。係中國成績咁斐然先無咋。你仲夠膽話佢地唔富足。😏
你終於明白脫貧不等如富足了,也明白每天8.81的脫貧定義!

引用:
原帖由 123people 於 2021-2-26 09:27 PM 發表

你終於明白脫貧不等如富足了,也明白每天8.81的脫貧定義!
你咁講係咪即係批判緊 8.81的脫貧定義 係錯?

引用:

見到d黃人講汶川地震捐款就想小7佢地
捐錢、援助嘅香港人入面有幾多係yc?
我就記得一班yc地震時香討同一班反共L幸災樂禍、高呼天滅中共

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-26 11:39 PM 發表

見到d黃人講汶川地震捐款就想小7佢地
捐錢、援助嘅香港人入面有幾多係yc?
我就記得一班yc地震時香討同一班反共L幸災樂禍、高呼天滅中共
我自問係黃絲,我有捐錢,雖則只係幾千,
但叫做盡左力!

黃絲係近年因為政府無能而被迫出黎。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2021-2-26 11:43 PM 發表

我自問係黃絲,我有捐錢,雖則只係幾千,
但叫做盡左力!

黃絲係近年因為政府無能而被迫出黎。
oh,咁你比較好d
不過你話我有冇講大話,係咪有班咁嘅人先?

引用:
原帖由 super2030 於 2021-2-25 03:09 PM 發表
習大大下個任務係幫香港脫貧
希望佢 先幫香港脫黃,再幫香港脫貧

引用:
原帖由 食指 於 2021-2-26 11:49 PM 發表

oh,咁你比較好d
不過你話我有冇講大話,係咪有班咁嘅人先?
我只係想講畀人聽,黃絲係畀人迫出黎,
係23年來對政府對大陸的不滿迫出黎。

你自己想下當年「絕對藍絲」果啲「愛字派」都出黎反雙非。

近年大陸不斷講佢幾有成就,啲人幾有錢,
有錢重黎香港籌旗?!有點過份吧?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]