• 瀏覽: 1,307
  • 回覆: 22
財政司長陳茂波今早(25日)出席電台聯播時表示,在過往經濟差的時候,政府亦曾增加薪俸稅及利得率,粗略估計如果稅率上調一個百份點,政府便可多收100億元。陳茂波表示,曾考慮今年要否加稅,惟他又稱「行出街就知道社會有幾痛,知道經濟幾差」,在這個時候不適合加稅,今年暫時不會做,來年就要視乎形勢再決定

向炒股人士埋手都合理,因大家不怕成本多了,當抽水多咗。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20210225/s00001/1614220116241/財政預算案-陳茂波-曾考慮增薪俸稅及利得率-因知道「社會幾痛」故暫不做

車輛登記稅牌費加得太少,起碼加2 3倍先有效果

舊年讚澳門派券好
今年反而屌政府離地
政府做乜都有一班人盲反

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-25 11:37 AM 發表
又是,香港呢 20 年,汽車增長率又是太高。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-25 11:37 發表
香港交通四通八達, 私家車根本係奢侈消耗!!

閈銷售稅

引用:
原帖由 kkk168 於 2021-2-25 11:45 AM 發表

電動車慳好多油錢
更影響會經常抯車
所以多咗好多好多因油價而卻步抯車嘅人
以往一星期已經500油錢
電動車日日抯一個月都唔多過500電費

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2021-2-25 11:53 AM 發表

香港交通四通八達, 私家車根本係奢侈消耗!!
有心做就去盡啲

引用:
原帖由 kkk168 於 2021-2-25 11:45 AM 發表

同意 根本好多人無好大生活需要

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-2-25 12:22 PM 發表
閈銷售稅
邊有人中意消費稅?除非你唔系居住香港

引用:

重要唔識揸車既多

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-2-25 12:22 PM 發表
閈銷售稅
派電子消費券目的就係鼓勵大家消費, 點可能同時又開銷售稅

引用:
原帖由 DARSENEAL 於 2021-2-25 04:39 PM 發表

邊有人中意消費稅?除非你唔系居住香港
祇係打薪俸稅主意?
先係最唔公道

大把人有計
的士佬…

物業增值稅都有得諗

綜援等根本已拿緊福利根本連半糧都唔應該再比

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]