• 瀏覽: 47,627
  • 回覆: 918
  • 追帖: 2
+13
財政司司長陳茂波昨發表新一份《財政預算案》,提出向合資格港人派5000元電子消費券,但需要分期派發和使用。有市民批評電子消費券離地,建議實際

財政司司長陳茂波昨發表新一份《財政預算案》,提出向合資格港人派5000元電子消費券,但需要分期派發和使用。有市民批評電子消費券離地,建議實際派錢,他表示,體會到基層市民生活狀況,電子消費券本身可以於街市、快餐店等使用,若未安裝電子支付設備,可以申請防疫抗疫基金資助安裝,會重點跟進。
陳茂波出席聯合電台節目時表示,消費券目的冀市民在指定時間內消費,從而提振經濟。他稱,理解市民壓力大,但財政赤字超過1000億,要「睇餸食飯」,故已提供更多支援,同時要為未來經濟部署,冀電子消費券刺激消費。
聽眾黃小姐表示,消費券不可以交租交電費,「好多人連食都無得食,咁點消費,餓死都未到七月啦,不如實際啲派錢啦」;聽眾李小姐表示,不少基層人士都失業,每日消費都是買餸等基本消費,屯門元朗不少街市都沒有電子支付設備,認為陳茂波不清楚基層生活,「唔係真係咁多嘢買,想儲起啲錢,又要每個月使晒。
聽眾梁先生認為預算案離地,建議將5000元分五次派予領取援助計劃的人士,又擔心不少商店沒有電子支付設備。他提到,有關政府向失業人士擔保借貸,「真係想佢哋死咩,你不食人間煙火」。陳茂波稱,向失業人士擔保借貸,是給予多一個選擇予失業人士,屬輔助選項。
陳茂波回應指,明白基層市民生活狀況,指電子消費券本身可以於街市、快餐店等使用,若未安裝,可以申請防疫抗疫基金資助安裝,會重點跟進。他稱,希望使用範圍盡量廣闊,一般本地商戶都可以消費,但不包括交通以及水電費等。他稱,每月1000元在香港都是日常使費,有部分市民平日都已經有消費,故規限每月必須使用1000元,有助提振消費

失業貸款最多可借8萬元5年...借定唔借?還得到先好借!「借錢梗要還」
國安費用涉及80億港元。...使唔使咁多招待黑暴泛民...
5000元電子消費券...要「月月清」...餘額逾期即會退還政府。
用盡五個月消費...消費券或令商戶加價...五個月後點算...
限時限刻用或會買唔等使嘢...隨時變相用多咗錢。...
長者無智能電話,又要電子登記,那五千元,隨時拿不了,拿了又不懂花...
至於八達通...不包括交通津貼涵蓋的交通工具
「派一萬成本高,要寫新軟件,成本係點,睇餸食飯又搞個成本」
小店和街市無電子支付...變相利益輸送大財團超市...

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1507126/即時-港聞-預算案-市民批電子消費券離地倡派錢-不滿失業貸款-真係想佢哋死咩

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-25 10:01 AM 發表
財政司司長陳茂波昨發表新一份《財政預算案》,提出向合資格港人派5000元電子消費券,但需要分期派發和使用。有市民批評電子消費券離地,建議實際

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/aa8019393bcbcc56aba267fc47fbc7d9/stheadline/inewsmedia/20210225/share_2021022508481968706.jpg ...
此舉雖不及去年派一萬元現金那麼豪,但等同現金津貼。派消費券有一石二鳥作用,幫到市民,亦幫到企業,估計有七百二十萬市民及商戶受惠。市民收消費券雖不及收現金那麼爽,但消費券可以推動消費,有助經濟。另離港人士難以用到,資源可集中支持本地人。

在龐大的抗疫及醫療開支下, 今次財政預算案竟然有糖派, 我個人覺得是意外的驚喜了。

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-25 10:01 AM 發表

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/aa8019393bcbcc56aba267fc47fbc7d9/stheadline/inewsmedia/20210225/share_2021022508481968706.jpg ...
現在根本任何 小店丶街市丶小販 都可 安裝 電子支付, 只係 收費機按金 千零蚊+電話卡費用, 佢唔 安裝唔怪得人, 呢個不是理由。

無工返仲可以貸款
唔通貸款完之後就有工返
如果唔係點還錢

繼續盲反,香港等死

覺得離地不滿者,可以不領取,要有骨氣啊。邊鬧邊拿,無恥。。。哈!

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 25-2-2021 10:22 發表
無工返仲可以貸款
唔通貸款完之後就有工返
如果唔係點還錢
冇人用搶指住你迫你借錢

而家只係多1種選擇

消費券離地? ok, 記住唔好羅喎 

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 10:27 AM 發表

冇人用搶指住你迫你借錢

而家只係多1種選擇
咁即係幫唔到失業既基層市民

冇離地喎,我贊成消費券啊,反而果 d 死都唔肯出手機又唔肯去學既人才離地就真囉,而果 d 話老人家冇手機又唔識字唔識用既人 就更加離地添啦,咁很好心,就將佢地果份攞出黎捐比老人家啦,笨 !

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 25-2-2021 10:29 發表

點為之幫先? 免費比錢佢洗

大媽又話失業走去螺錢,又話益大6人

引用:
原帖由 威廉PO 於 2021-2-25 10:27 AM 發表
覺得離地不滿者,可以不領取,要有骨氣啊。邊鬧邊拿,無恥。。。哈!
講離地嘅人自己先係最離地

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-2-25 10:29 AM 發表

擺明唔幫,吹咩?

係啦, 個個都唔裝, 賺幾多無人知,黃圈成日話好生意,唔知稅金交得多唔多呢 ? 

有得派又閙, 冇得派又吠。
有總好過無啦。

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]