• 瀏覽: 47,744
  • 回覆: 918
  • 追帖: 2
+13
叫人 貸款 好像唔洗還咁
還唔到點先?

個鉼掛係條頸嘅人餓死唔抵可憐。

蝗屍曱甴無工作,無現金收,當然反對。很多領展街市都有八達通,微信、支付寶付費,曱甴無去街市當然不知,幾間大超市全部電子付費都有

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-25 11:00 AM 發表
好多移左民,長居外地果班

會話自己係市民
移左民,長居班果實嘈,要求直接派錢

消費卷,就是唔想益長居外地果班

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-2-25 10:54 AM 發表

澳門早就用這方式去派錢,每名市民會派發一張電子消費卡,裏面有五千元,像八達通一樣,一「嘟」就可扣錢。
好過幾億幾億的送錢給超市或主, 到頭來只益了不肯減租的大地主。
倒不如直接把消費券送到市民手,既可以幫補家計,又可以刺激經濟。
借機推動電子支付消費, 減低商戶收現金隱瞞生意額既漏洞, 增加庫房稅收

印個收款二維碼俾客人掃碼付款,唔駛安裝費。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 10:56 AM 發表

你話D實際野來睇下
有既話
我做左財爺啦
仲點會係香討吹緊
何況今次呢個貸款計劃
就似失業援助金既方案
要攞文件證明失業幾耐失業前人工幾多
如果係既話,點解唔真係出失業援助金既計劃呢

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-2-25 10:46 AM 發表

從來無講過要俾錢
只係無野做仲要去借錢
之後繼續都無野做既話
係唔係唔洗還先
如果要還,無收入又點還呢?
都無人迫!借之前唔係諗清楚?呢個係其中一個渠道,可以唔用。唔俾又唔借,咁點幫燃眉?

引用:
原帖由 pugbb 於 2021-2-25 10:01 AM 發表
財政司司長陳茂波昨發表新一份《財政預算案》,提出向合資格港人派5000元電子消費券,但需要分期派發和使用。有市民批評電子消費券離地,建議實際

https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/aa8019393bcbcc56aba267fc47fbc7d9/stheadline/inewsmedia/20210225/share_2021022508481968706.jpg ...
100% 盲反

引用:
原帖由 我曼是英超冠軍 於 2021-2-25 11:00 AM 發表
好多移左民,長居外地果班

會話自己係市民
據聞長居外地果班冇份

派消費劵叫離地咁唔派係咪叫貼地?

波哥今次好聰明
做得好

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-2-25 11:05 AM 發表

據聞長居外地果班冇份
所以佢地實嘈,要求直接派錢

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2021-2-25 10:43 AM 發表

大佬呀
借錢要還架
無野做又點夠膽去借錢呀
無錯 開飯都成問題  仲話借錢🥱

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-2-25 11:05 AM 發表

都無人迫!借之前唔係諗清楚?呢個係其中一個渠道,可以唔用。唔俾又唔借,咁點幫燃眉?
有OPTION就會有人做
如果個個都咁清醒
就唔會有黃屍呢D福乖走出黎啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]