• 瀏覽: 15,629
  • 回覆: 284
+12
聽眾質疑電子消費券效用促派現金
有市民致電電台聯播節目,質疑陳茂波「離地」,不了解基層生活,指自己平日只會到街市買10元3份的菜,現時最需要政府支援基本生活,期望可儲起在限期內未用完的電子消費券餘額,有需要時再用。
陳茂波回應指,明白部份市民生活困難,指市民將電子消費券用於在街市買餸,或者去快餐店用膳都完全無問題。

建議電子消費券可以購買超級市場的現金券(coupon),市民可以儲起超級市場的現金券慢慢用,它們的期限可以長達一年。

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news/local/2380489/陳茂波推消費券有聽取市民意見-買餸網購全無問題

附件

100coupon-scaled.jpg(292.53 KB)

超級市場現金券,20元都有交易,非常方便及實際。

附件

IMG_20210225_100721.jpg(43.46 KB)

最好能讓市民各自選擇就手嘅電子支付系統
非常期待

買超市現金券半價放比我即pay cash

派現金,廢青實去換電話。。。哈!

菲傭負責買餸

可不可以轉比菲傭用呢了?

唔通自己去買咩、on9

其實金舖都唔識出D黃金卷出黎賣

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-2-25 10:36 AM 發表
其實金舖都唔識出D黃金卷出黎賣
到時候自然會有

買手機可以分5期等等

搶客

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-2-25 09:59 AM 發表
聽眾質疑電子消費券效用促派現金
有市民致電電台聯播節目,質疑陳茂波「離地」,不了解基層生活,指自己平日只會到街市買10元3份的菜,現時最需要政府支援基本生活,期望可儲起在限期內未用完的電子消費券餘額,有需要時再用。
陳茂波回應指,明白部份市民生活困難,指市民將電子消費券用於在街市買餸,或者去快餐店用膳都完全無問題。

建議電子消費券可以購買超級市場的現金券(coupon),市民可 ...
買超市卷

即使全部又是益+x?

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 10:25 AM 發表
買超市現金券半價放比我即pay cash
幾百萬市民,每人$5000現金卷比你

你有無咁多cash 呀?

之前又話政府推行電子付款不力, 而家借機推行, 又嘈...

貴街市就可以用電子支付
旺角街市、油麻地街市、土瓜灣街市嗰啲
好多價錢較實惠嘅店舖都無收電子支付

引用:
原帖由 ballking13 於 25-2-2021 10:41 發表

幾百萬市民,每人$5000現金卷比你

你有無咁多cash 呀?
盡力收啦, CASH都有D

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-25 10:44 AM 發表
貴街市就可以用電子支付
旺角街市、油麻地街市、土瓜灣街市嗰啲
好多價錢較實惠嘅店舖都無收電子支付
無就加裝啦

唔好太落後

市民每次用超市現金券時,都會記得財政司長對他們的關心。

附件

現金券.jpg(159.46 KB)

主題標籤 #陳茂波
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]