• 瀏覽: 15,628
  • 回覆: 284
+12
引用:
原帖由 bbu2 於 2021-2-25 09:59 AM 發表
聽眾質疑電子消費券效用促派現金
有市民致電電台聯播節目,質疑陳茂波「離地」,不了解基層生活,指自己平日只會到街市買10元3份的菜,現時最需要政府支援基本生活,期望可儲起在限期內未用完的電子消費券餘額,有需要時再用。
陳茂波回應指,明白部份市民生活困難,指市民將電子消費券用於在街市買餸,或者去快餐店用膳都完全無問題。

建議電子消費券可以購買超級市場的現金券(coupon),市民可 ...
一定唔可以畀買現金券,咁會失去派消費券原意

onX,無消費卷d人都會幫襯超市同街市買餸咖喇。係派都派d少人幫襯既商店,果d最需要幫。

引用:
原帖由 逆風的肥牛 於 2021-2-25 10:36 AM 發表
其實金舖都唔識出D黃金卷出黎賣
我都想知有無$1000既金器賣?
可以買來保值

引用:
原帖由 淼林焱 於 2021-2-25 01:41 PM 發表

我都想知有無$1000既金器賣?
可以買來保值
可以去金舖睇下, 一定有

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-25 01:22 PM 發表

唔係唔肯學嘅問題
要請下用咗對佢哋有咩實質好處同壞處
可能對佢哋嚟講仲係壞處多過好處
一個簡單嘅問題
用電子支付效率係咪一定高過現金呢?
好似新界仔啲菜檔
新春期間嘅人潮
我想像唔到電子支付可應付到
其實兩種支付方式,傳統現金或電子支付,你都係要排隊俾錢,流程都係一樣,唔係電子支付就代表可以亂咁來,一堆人衝埋去俾錢。但問題係支付過程會方便快捷好多,例如消費一萬蚊,你要搵20張500蚊. 例如消費兩個半等,你要等找散紙。但電子支付只需掃QR code,輸入支付金額,支付成功,攞野走得。咁效率唔係快d咩?你講嘅街市菜檔,花市人潮情況,大陸一樣有,人地又係一樣咁處理,有咩特別?只係現今香港人越來越固步自封,唔肯接受新事物,咩都驚定先,咁仲有咩好講。

引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2021-2-25 01:45 PM 發表

估計消費券會衍生不法行為, 例如會有店舖九折套現。

仲有嗰個失業借貸, 到時應該會有中介公司走出嚟收取佣金及 手續費。
乜唔係唔收消費券或者要用消費券就收10%services charge

引用:
原帖由 bbu2 於 25-2-2021 09:59 AM 發表
聽眾質疑電子消費券效用促派現金
有市民致電電台聯播節目,質疑陳茂波「離地」,不了解基層生活,指自己平日只會到街市買10元3份的菜,現時最需要政府支援基本生活,期望可儲起在限期內未用完的電子消費券餘額,有需要時再用。
陳茂波回應指,明白部份市民生活困難,指市民將電子消費券用於在街市買餸,或者去快餐店用膳都完全無問題。

建議電子消費券可以購買超級市場的現金券(coupon),市民可 ...
現時最需要政府支援基本生活...

政府個個月每人派 2 萬支援基本生活好唔好?你咪一樣嫌錢少,晒鳩氣!

引用:
原帖由 ballking13 於 2021-2-25 10:39 AM 發表

買超市卷

即使全部又是益+x?
可以益揸顛,華潤

引用:
原帖由 強仔316 於 2021-2-25 01:48 PM 發表

其實兩種支付方式,傳統現金或電子支付,你都係要排隊俾錢,流程都係一樣,唔係電子支付就代表可以亂咁來,一堆人衝埋去俾錢。但問題係支付過程會方便快捷好多,例如消費一萬蚊,你要搵20張500蚊. 例如消費兩個半等,你要等找散紙。但電子支付只需掃QR code,輸入支付金額,支付成功,攞野走得。咁效率唔係快d咩?你講嘅街市菜檔,花市人潮情況,大陸一樣有,人地又係一樣咁處理,有咩特別?只係現今香港人越來越 ...
超市成日排長龍米就係D人畀錢時起度數銀仔羅

係咪所有街市都用得八達通?唔用得定用得嘅街市多呢?

呢的消費卷咪益咗AliPay Wechat pay 響超市買嘢個的交易囉。

超市的嘢賣貴的架嘛。平嘅得果幾樣野,每日都沒一樣咁大把囉。

點解要一定去食肆超市?好貴wo

又唔益下金舖零售?

引用:
原帖由 遊鯤 於 2021-2-25 10:22 AM 發表
最好能讓市民各自選擇就手嘅電子支付系統
非常期待
我會揀微信支付

引用:
原帖由 o_0 於 2021-2-25 11:15 AM 發表

係,我都想講乞衣都識qr code,街市都叫做生意咁都唔識都好7啫。 
我屋企附近間雜貨鋪仲收緊現金,八達通手續費高唔裝,叫佢貼QR code又話唔識,老闆娘話佢鍾意收現金

惠康,百佳,華潤,aeon,永安,sogo,
百老匯,豐澤,萬寧,7仔,ok,現金卷
點數咭,交手機月費,百達通,公屋交租,交電費.......
消費卷用法,重有未諗到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]