• 瀏覽: 15,713
  • 回覆: 284
+12
引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-25 12:33 PM 發表

我就覺得的士佬唔收、街市婆唔收呢兩樣已經好濕滯
依2 群人係而家稅制下最受益

要用電子貨幣"突然"要交稅佢地一定唔肯.....

佢地成日claim 電子貨幣有成本, 其實收硬幣現金去銀行一樣有成本

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-25 09:44 AM 發表
貴街市就可以用電子支付
旺角街市、油麻地街市、土瓜灣街市嗰啲
好多價錢較實惠嘅店舖都無收電子支付
不只是貴街市
領展商場街市己經有八達通支付寶
又有積分玩

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-2-25 12:44 PM 發表

依2 群人係而家稅制下最受益

要用電子貨幣"突然"要交稅佢地一定唔肯.....

佢地成日claim 電子貨幣有成本, 其實收硬幣現金去銀行一樣有成本
好似講唔係即刻過數
對小商戶現金流點都做成影響

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2021-2-25 12:46 PM 發表

不只是貴街市
領展商場街市己經有八達通支付寶
又有積分玩
一樣係高尚地方
小市民未必適合

超市現金券 生意咪益超市,其它零售商唔吊銀死你先奇!
超市現金券跟電子卷無咩關係,電子卷理應是手機支付類!

根本每次都已經有自己諗法,你點俾意見都冇用

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-25 11:39 AM 發表

我覺得問問題嗰個,離地過波叔囉
惠康都做到12蚊兩份,你諗下超市食水一定深過街市,街市又點會做唔到

引用:
原帖由 s-chris 於 2021-2-25 12:37 PM 發表

同先進落後無關啦
純粹係適唔適應市場嘅問題
咁就係囉!大陸連鄉下果d大媽,農民都學用電子支付,點解受過高等教育嘅香港人適應唔到?世界每日在變在進步。唔肯學,唔肯改變,咁怪得邊個?

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-2-25 10:46 AM 發表
市民每次用超市現金券時,都會記得財政司長對他們的關心。
用一次,
DKLM 一次?
真係好真誠咁問候!

引用:
原帖由 強仔316 於 2021-2-25 01:15 PM 發表

咁就係囉!大陸連鄉下果d大媽,農民都學用電子支付,點解受過高等教育嘅香港人適應唔到?世界每日在變在進步。唔肯學,唔肯改變,咁怪得邊個?
唔係唔肯學嘅問題
要請下用咗對佢哋有咩實質好處同壞處
可能對佢哋嚟講仲係壞處多過好處
一個簡單嘅問題
用電子支付效率係咪一定高過現金呢?
好似新界仔啲菜檔
新春期間嘅人潮
我想像唔到電子支付可應付到

邊個建議。唔該開名!

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2021-2-25 01:03 PM 發表

惠康都做到12蚊兩份,你諗下超市食水一定深過街市,街市又點會做唔到
12蚊2包菜?
我真係未見過喎

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-2-25 10:25 AM 發表
買超市現金券半價放比我即pay cash
你邊度尼嫁

街價收緊超市卷 9折幾呀

舊年派錢,又有班羚羊話點解唔派消費券,依家派券細節係點都未定,又有班先知出嚟9噏。

引用:
原帖由 bbu2 於 2021-2-25 10:46 AM 發表
市民每次用超市現金券時,都會記得財政司長對他們的關心。
每張劵都會用腳踩一次先至用……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]