• 瀏覽: 27,990
  • 回覆: 320
  • 追帖: 1
+11
你買開中國貨成本1元,日本貨成本2元,你話唔買中國貨,要買日本貨,但就俾得1.2元,日本會咁蠢蝕本賣俾你咩,最後咪又係同中國買再轉賣俾你!美國佬做法越來越違背市場定率,根本唔 work!

引用:
原帖由 tinnit 於 2021-2-24 10:09 PM 發表
尾國攬炒 好似漏咗契弟印度..
三哥轉身去咗同中國攬頭攬頸

引用:
原帖由 yifeifei2 於 24-2-2021 22:02 發表
美國人用選票選咗一個關心中國嘅政府出嚟
選邊個都1樣咁關心中國

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-2-24 10:04 PM 發表
撐拜狗人士,情已何堪
美國邊個做總統都係狗

引用:
原帖由 starr 於 2021-2-24 10:04 PM 發表

美國想證明「計劃經濟」更好~
真係幾諷刺,美國作為資本主義大國越行越似計劃經濟,學足前蘇聯衛星國模式,反而中國在新社會主義道路上,越來越傾向自由貿易多邊經濟,不過中國現今的經濟模式比資本主義有更大機會,引領人類命運共同體實現共享繁榮幸福,從而實現馬克思100多年前的構想

引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2021-2-24 10:04 PM 發表
撐拜狗人士,情已何堪
就係知佢會認真搞,香港樓價跌返三五七成先🤪

未來關鍵冇錯就係晶片。一個好有效嘅打蛇打七吋行動!

引用:
撐拜狗人士,情已何堪
on 9 得過曱甴真係以為Trump Trump 撐自己贏, 可下改朝換代

美國實行社會主義計劃經濟

有供應 冇消售 死得

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-2-24 10:46 PM 發表
恭喜敗燈搵到咁多炸兩國!
睇來美國最後晶片業都保唔住囉!
一但比我地斷佢地希土,到時佢地國民攬住訓街都似!
又稀土?中興之辱時講到宜家喎?使唔使加埋拋美元美債?

有咩所謂? 咪由得佢地囉。會成功唔洗宜家先搞。

引用:
原帖由 C09088 於 2021-2-24 11:05 PM 發表
美國佬找來找去都係果幾個盟友,由得佢地塘水滾塘魚,慢慢陰乾。
梗係!中國就唔同呢,幾多呀!

引用:
原帖由 harran 於 2021-2-24 10:00 PM 發表
日本《日經新聞》2月24日報道,美國總統拜登(Joe Biden)最快本月簽署行政命令,與台灣、日本和韓國等夥伴合作,於晶片和其他策略重要產品方面,

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210224/441162580149407744780124.jpeg/YgmX4iNF8peynKoiFZ0gz0r8vP1KH2vQCpoQxAqaEMQ?v=w1280r16_9
三星岩岩先想重返中國,
日本精工行業都在賺中國錢
台灣5成收入來自大陸

有咁既可能???

係咪命令日韓澳同中國斷交,叫台灣獨立?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]