• 瀏覽: 21,242
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+4
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

波叔: 你睇下美國點搶我地生意. 好心你做野用下腦啦.

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2885723/【股票印花稅】港加印花稅 美國證監調低賣出美股收費七成

如果你賺10000蚊,比多30蚊有咩所謂姐?

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 09:54 PM 發表
儍西,炒過股未?

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-2-24 09:55 PM 發表

儍西,炒過股未?
我個名叫咩呀?未炒過股?

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 21:54 發表
你明唔明架? 想埋點解美國要減...

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 09:56 PM 發表

我個名叫咩呀?未炒過股?
儍西
你炒輪唔洗比stamp架
白痴輪王

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
美股點搶港股生意??

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-2-24 09:57 PM 發表

儍西
你炒輪唔洗比stamp架
白痴輪王
你買10萬貨,以前係0.1%=100蚊印花,現在0.13%=130蚊,只股由10蚊升到11蚊就賺1萬啦,買賣各比多30蚊有冇計錯呀?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2021-2-24 22:01 發表

美股點搶港股生意??
呢期(上年開始)港交不斷搶美國佬生意, 中資科技股習慣去美國上市. 因為美國估值高. 但去年侵侵嚇到中資股驚驚地. 侵侵話明隨時唔比佢地上市,

結果, 有好多中資科技股來港上市, 包括快手/Alibaba 等等. 來緊仲有好多係美國上市都回流香港 (百度/B站等), 所以美國好想"做"低香港. 因為咁美國就可以控制到中資股集資既能力.

所以港交好好彩, 搶左好多生意番來, 現在波叔搞單咁既野?! 一陣拜登話佢唔跟侵, 唔玩中資公司, 咁香港金融中心就慘了.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:56 PM 發表

你明唔明架? 想埋點解美國要減...
美國自己趕走曬啲大陸股票來香港,美國人要買大陸股票就一定要來香港買,美國再減咩都冇用,搶唔到架。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 22:06 發表

美國自己趕走曬啲大陸股票來香港,美國人要買大陸股票就一定要來香港買,美國再減咩都冇用,搶唔到架。
大把中資公司仲係NASDAQ 上市呀. 今日減費就係話比中資公司聽, 會同港交爭.

波叔真係笨到無可再笨

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:05 PM 發表

呢期(上年開始)港交不斷搶美國佬生意, 中資科技股習慣去美國上市. 因為美國估值高. 但去年侵侵嚇到中資股驚驚地. 侵侵話明隨時唔比佢地上市,

結果, 有好多中資科技股來港上市, 包括快手/Alibaba 等等. 來緊仲有好多係美國上市都回流香港 (百度/B站等), 所以美國好想"做"低香港. 因為咁美國就可以控制到中資股集資既能力.

所以港交好好彩, 搶左好多生意番來, 現在 ...
想賺大錢的基金不會為咗少少印花就放棄一個賺大錢的機會,只700由三百幾炒到上七百幾,賺幾多錢呀?比多戈0.3%的印花稅簡直係九牛一毛。係戈啲即日鮮一日炒幾轉的人才會介意戈少少印花稅。

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 22:12 發表

想賺大錢的基金不會為咗少少印花就放棄一個賺大錢的機會,只700由三百幾炒到上七百幾,賺幾多錢呀?比多戈0.3%的印花稅簡直係九牛一毛。係戈啲即日鮮一日炒幾轉的人才會介意戈少少印花稅。
米傻啦. 印花稅會影響到成交, 然後市跌影響到估值. 一間未上市既公司, 要上市一定會考慮估值.

如果唔係咁, 美國又跟波叔加稅啦? 點解佢要減去爭生意? 唔通美國佬唔識, 我又段估, 市場人仕又傻, 只係波叔係岩的?
美國減既比你講的更小 (將賣出美股收費,由0.00221%降至0.00051%。)

你要知道呢個世界仲有HFT 呢樣野. 市唔旺既話, 大家都無飯開.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:14 PM 發表

米傻啦. 印花稅會影響到成交, 然後市跌影響到估值. 一間未上市既公司, 要上市一定會考慮估值.

如果唔係咁, 美國又跟波叔加稅啦? 點解佢要減去爭生意? 唔通美國佬唔識, 我又段估, 市場人仕又傻, 只係波叔係岩的?
美國減既比你講的更小 (將賣出美股收費,由0.00221%降至0.00051%。)

你要知道呢個世界仲有HFT 呢樣野. 市唔旺既話, 大家都無飯開.
今日叫借勢調整,放長雙眼睇,好快就會適應新印花稅,成交會返曬來,這世界好似香港咁容易搵錢的地方不多。

波叔用心良苦
佢先係想玩攬炒

主題標籤 #交易所
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]