• 瀏覽: 21,379
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 賢豬 於 2021-2-24 23:06 發表

裡應外合
日防夜防, 家賊難防

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-2-24 10:57 PM 發表
環顧全球主要股市,美國、日本、新加坡都沒有股票印花稅,即使中國A股,亦僅賣方付0.1%印花稅。而香港印花稅自1993年開始下調(見表),今次調升至0.13%,回復至1998年水平,這是甚麼邏輯呢。
你就算撚數啦 。。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
倫敦股市輸左比亞母斯特丹。。。。唔再係世界三大。
英國有無減?

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-2-24 10:58 PM 發表
七年前,首富李嘉誠曾講過:本港最重要的是增加競爭力,但現時本港是「有能力的人唔出聲、無能力的人爭住做」。
無能既人唔做嘢,問題仍然不大,但無能既人以為自己有「能」,這才是香港最大的問題。
最無能既反中白痴咪以為自己最有能...
所以on99 信人去搞革命港獨...

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-2-24 23:12 發表

倫敦股市輸左比亞母斯特丹。。。。唔再係世界三大。
英國有無減?
香港同美國爭緊生意, 理得倫敦加價定減價.

即係證明加費同競爭無關啦。。。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 11:14 PM 發表

香港同美國爭緊生意, 理得倫敦加價定減價.
事實證明加費和成交無關。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 11:07 PM 發表

日防夜防, 家賊難防
agree,
股市跌到仆街, 打擊埋經濟
日防夜防, 笨染難防

智將波禍港。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
港股今日三千五百億成交
美國佬會走加碼有份

引用:
原帖由 estateman 於 2021-2-24 23:32 發表

港股今日三千五百億成交
美國佬會走加碼有份
玩野咩, 今日米係走資咯.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 11:33 PM 發表

玩野咩, 今日米係走資咯.
升左唔走貨咁笨七?你估人地係香港人咩。。。

陳茂波合夥會計師行嘅會計師居然做咗財政司,係咁上下啦!

有錢炒股無錢比稅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]