• 瀏覽: 21,246
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+4
調高係知道市場有價值,調低係為左增加競爭力
誰在強方,誰在弱方,睇出牌就知道了

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-2-24 22:23 發表
波叔用心良苦
佢先係想玩攬炒
佢係你地黃絲既人. 你地仲成日話佢.

引用:
原帖由 棧道 於 2021-2-24 22:30 發表
調高係知道市場有價值,調低係為左增加競爭力
誰在強方,誰在弱方,睇出牌就知道了
百佳同惠康爭生意果陣都唔加價啦... 到你搶哂個市場. 再加價咁先係有智慧.

陳茂波本財政年度 2020/21 預算中,撥出80億元專用款項,用於「維護國家安全」開支,《港區國安法》條文指,特區政府要從一般收入中撥款,支付關於維護國家安全的開支,不受本港現行法律規定限制。

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2021-2-24 22:33 發表
陳茂波本財政年度 2020/21 預算中,撥出80億元專用款項,用於「維護國家安全」開支,《港區國安法》條文指,特區政府要從一般收入中撥款,支付關於維護國家安全的開支,不受本港現行法律規定限制。
呢D 用來維維護國家安全無問題. 但整死個金融中心就有問題.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:35 PM 發表

呢D 用來維維護國家安全無問題. 但整死個金融中心就有問題.
同意

美國收開幾多㗎,減咗唔知會唔會仍然高過香港呢

不過睇返個百份率,未減之前都低過香港,應該唔關香港加稅事喎,美國是否因為中資撤出,想用減稅嚟吸引外資呀

環顧全球主要股市,美國、日本、新加坡都沒有股票印花稅,即使中國A股,亦僅賣方付0.1%印花稅。而香港印花稅自1993年開始下調(見表),今次調升至0.13%,回復至1998年水平,這是甚麼邏輯呢。

七年前,首富李嘉誠曾講過:本港最重要的是增加競爭力,但現時本港是「有能力的人唔出聲、無能力的人爭住做」。
無能既人唔做嘢,問題仍然不大,但無能既人以為自己有「能」,這才是香港最大的問題。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2021-2-24 22:44 發表
美國收開幾多㗎,減咗唔知會唔會仍然高過香港呢

不過睇返個百份率,未減之前都低過香港,應該唔關香港加稅事喎,美國是否因為中資撤出,想用減稅嚟吸引外資呀
係平. 但再平D. 佢擺明係搶番香港搶既生意咯.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
美國係官商鈎結。

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2021-2-24 09:55 PM 發表

儍西,炒過股未?
食屎啦。。。。玩得股票一萬銀就差在個三毛?咁就咪撚2買股票啦。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:56 PM 發表

你明唔明架? 想埋點解美國要減...
美國股市少散戶。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
裡應外合

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:08 PM 發表

大把中資公司仲係NASDAQ 上市呀. 今日減費就係話比中資公司聽, 會同港交爭.

波叔真係笨到無可再笨
美國咪憨鳩啦。。。。取消不準投資指定中資股先啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]