• 瀏覽: 21,372
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 11:14 PM 發表

香港同美國爭緊生意, 理得倫敦加價定減價.
LV都年年加價,排晒隊買
Nike打折求人買

引用:
原帖由 dennis1120 於 2021-2-24 11:52 PM 發表
啲人買賣過股票未架,加幅真係吾多,可接受,另香港政府每做一樣野報紙佬都好鍾意同其他國家比,點解呢?
其中一樣因為無理句 自己寫吾出一編好文章,同人比上比下可以踩下自己香港人又可以同老細交差。

根本無咩影響,股市係大戶控制,升跌好平常,無上落揾唔到錢既,

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
呢條19波先係攬炒派黑手,搶市民錢貢獻地產商同老綜
點解唔見加第二套房差餉3成,加公屋租3成,點解唔取消綜援?
其實香港好多人都自力更生,唔希罕福利,但死福街波就要向準時交稅、冇住公屋、冇貪社會福利既小市民開刀

引用:
原帖由 dannyocean 於 2021-2-25 12:00 AM 發表

呢條19波先係攬炒派黑手,搶市民錢貢獻地產商同老綜
點解唔見加第二套房差餉3成,加公屋租3成,點解唔取消綜援?
其實香港好多人都自力更生,唔希罕福利,但死福街波就要向準時交稅、冇住公屋、冇貪社會福利既小市民開刀
我只知D賭仔成日講北水流入
有錢袋。。。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2021-2-24 11:58 PM 發表

所以減或加根本就唔影響股市。
增加稅收幫下庫房,好多叻仔講到世界末日

引用:
原帖由 棧道 於 2021-2-25 12:03 AM 發表

減公務員人工一成都唔止慳咁少,方便,點解唔做

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 11:33 PM 發表

玩野咩, 今日米係走資咯.
2萬幾果時跌一日咪又話走資,點知咪升到三萬...

引用:
原帖由 棧道 於 2021-2-25 12:03 AM 發表

管治政府管到赤字,點解要股民埋單,炒樓D人無錢咩,唔郁佢地

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:05 PM 發表

呢期(上年開始)港交不斷搶美國佬生意, 中資科技股習慣去美國上市. 因為美國估值高. 但去年侵侵嚇到中資股驚驚地. 侵侵話明隨時唔比佢地上市,

結果, 有好多中資科技股來港上市, 包括快手/Alibaba 等等. 來緊仲有好多係美國上市都回流香港 (百度/B站等), 所以美國好想"做"低香港. 因為咁美國就可以控制到中資股集資既能力.

所以港交好好彩, 搶左好多生意番來, 現在 ...
佢夠膽加就一定同阿爺傾過架啦,以後北水先係主流。

茂利波真是費柴

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 09:49 PM 發表
環球證券交易所下調交易徵費是大趨勢,港府卻決定調高股票印花稅,觸發港交所(00388)以致整個港股市場急挫。巧合的是,香港調高買賣港股收費的同一天,美國卻宣布減股票交易徵費。美國證券交易委員會(SEC

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2885000/2885723/240221_usa_1024.jpg

波叔: 你睇下美 ...
冇法子,個腦裝屎

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-24 09:54 PM 發表
如果你賺10000蚊,比多30蚊有咩所謂姐?
你應該冇投資開美股

點解成班好似乞兒咁。。。

引用:
原帖由 cskch 於 2021-2-24 10:08 PM 發表

大把中資公司仲係NASDAQ 上市呀. 今日減費就係話比中資公司聽, 會同港交爭.

波叔真係笨到無可再笨
佢笨柒人人都知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]