• 瀏覽: 6,286
  • 回覆: 9
到底邊個愛國愛黨,唔係你班人說了算的!!

拍馬屁,都要睇吓新聞!出咗事唔好話我冇提醒你呀!!

被判刑10年的毛澤東主義極左派首領馬厚芝日前刑滿獲釋,但官方嚴密封鎖消息以防引發毛派人士聚集。評論指不但自由民主派人士遭打壓,過去毛派發動基層民眾革命的事蹟,也被官方視為敏感問題。

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
引用:
原帖由 mart1212 於 2021-2-24 06:44 PM 發表

咁X浮誇嘅嘢都係啱港奸講多啲!
但係港奸死口唔講仲要你哋講。
你唔使同我講啦,你走去中聯辦問吓,修正路線,同中國特色的社會主義有咩分別?

算唔算出賣共產主義,出賣無產階級革命?

覺得香港人真係需要學習下政治運動所帶嚟嘅後果,唔應該對政治運動太多幻想.

四清運動!!

社會主義教育運動,簡稱社教運動,又稱四清運動,簡稱四清,是1963年中國共產黨八屆十中全會以後,由中國共產黨中央委員會主席毛澤東在中國農村逐步推開的一場政治運動,意圖「反修防修」,防止演變。四清運動最初是「清工分,清帳目,清財物,清倉庫」,後來擴大為「大四清」,即「清政治,清經濟,清組織,清思想」。

四清運動於1965年基本結束,與1966年開始的文化大革命聯繫緊密,常被視為文革的預演。四清運動造成了大量人員的非正常死亡,包括被迫害身亡和自殺等,部分區縣的死亡人達數百人甚至數千人。據相關研究人員,四清運動期間77,560人被逼死,共整了5,327,350人,產生了大量冤假錯案。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-25 08:10 AM 發表
全世界都有毛派, 印度尼泊爾都大把, 佢地梗係唔會愛中國啦.

樓主自己撈亂, 仲好意思笑人地.
你唔使同我坳啦,疫情過咗之後,你咪返去中國試吓,支持毛澤東左派思想囉!

夠膽嘅你咪試吓搞個毛澤東思想研究學院囉!

愛國愛黨唔係你呢種人說了算的。狐假虎威,你都要知道隻老虎點諗先得㗎。

我為你好咋,狗咬呂洞賓,不識好人心!!

引用:
原帖由 星辰大海 於 2021-2-25 10:57 AM 發表

其實有個問題,就系距地認同或者支持老毛,系未真正毛澤東自己個思想黎?
或者邊個認定距地?至少架下政府唔會認為距地系代表毛澤東思想。
呢D極左派究竟系未以毛澤東一部分思想,然后衍生出黎思想?
只可以話系另一個派系,並唔能夠代表老毛,亦唔適用現時國內國際環境。
老毛其實已經去世,不過佢留下了政治遺產,後人都係利用呢樣嘢達到某一種目的。

有啲人,搞毛澤東崇拜,賣商品,毛澤東政治思想其實佢識唔識呢?

有啲人,利用毛澤東思想,達到政治目的,例如薄熙來。

有啲人,以毛澤東名義,欺壓其他人,狐假虎威。

至於國家承認邊個係毛澤東思想嘅正宗傳人,咁就要睇國家利益啦!

引用:
原帖由 星辰大海 於 2021-2-25 11:25 AM 發表

所以現時中國人同中國政府都系以實用或者務實主義思想指導,通俗直接D講就系“科學發展觀”思想,就系唔好意識形態行先,無論任何政策或者技術,都先要科學論證,行試點,成功再推行,無論政策系左或者右。
睇下中國特色社會主義實際與列寧呢D初期思想應該好大分別,尤其當初蘇聯失敗,令中國有個大轉變,中國架下大部分哲學思想都有各種討論,唔會學香港或者台灣,香港仲好D,起碼都有D左派聲音,台灣基本無呢D,只有 ...
毛澤東思想係啲乜,其實我覺得根本已經唔重要,佢都係俾人利用嘅產物。

你信又好,你唔信又好,其實我有時間都會睇吓毛澤東思想,而家係中國的發展。
烏有之鄉

我個重點想話俾人聽,而家已經唔係文革時代,唔可以攞住毛澤東個招牌,就可以狐假虎威!

唔好話我認屎認屁嘅,我對毛澤東嘅了解,可能多過呢度好多網友!!

年青嘅時候,曾經用心的學習過毛澤東歷史,同埋了解過毛澤東思想。

當世界出現,富的富,窮的窮,就是搞運動的時間了,毛澤東思想就是很重要的思想工具!!

睇清楚時代,而家已經唔係文革時代,唔係攞住本毛語錄,高叫毛澤東萬歲,就可以招搖撞騙!!

為搞個人崇拜的獨裁者,歌功頌德,害人害己!!
睇吓歷史都知道獨裁者眼中,人只不過係一個戰鬥單元,一個生產單元。

分別只係高級啲同埋低級啲。
彭德懷,林彪,劉少奇等,就係高級生產單元,
城市低級生產單元,日日踩單車,上班,下班,食飯,瞓覺!!

高級生產單元,係獨裁者手上都冇咩好下場,漢武帝一共殺死幾多個宰相?

毛澤東手上,死咗幾多個革命同志?

特朗普四年炒咗幾多個?

講吓講吓,都係資本主義 好,老細唔鍾意,最多都係拍拍屁股走人,絕對唔會有生命危險。

講咁多做咩啊!!

革命嘅時候,利用國民黨抗日成功,但係經濟困難嘅環境,欺騙無知基層群眾,搞工農兵領導,無產階級革命,奪得政權。

如果奪得政權之後,將經濟發展放手比劉少奇,鄧小平,中國人民仲有好日子過。

但係佢決心搞個人崇拜,打到知識分子,愚民政策,中國人在佢手上,什麼時候過上好日子?

中國共產黨,有驚人嘅發展,絕對唔係乜嘢無產階級革命,係一黨專政,親西方路線。
其實同蔣介石有咩分別呢?只不過比蔣介石做得更加好姐!!

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-3-5 11:51 AM 發表
連咩係愛國都要咁樣扭曲, 似乎民主邪教徒真係冇個可以用常理去同佢哋溝通.
你覺得唔應該捉馬厚芝?
鼓吹毛左,搞個人崇拜是正確的?中國應該工農兵領導??

怎樣才是愛國?誰才是真愛國?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]