• 瀏覽: 6,331
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-26 19:11 發表

時間就是金錢
效率就是生命

計劃生育
基本國策

標語沒落, 係因為家家都開始有電視, 賣廣告就得.
呢的標語系有,不過同政治無關。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-2-26 08:01 PM 發表

呢的標語系有,不過同政治無關。
單係計生都同政治有關係

仲有大把標語寫發展才是硬道理
原來同政治無關?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-26 21:19 發表

單係計生都同政治有關係

仲有大把標語寫發展才是硬道理
原來同政治無關?
呢的叫做民生,你惗下毛時代的標語點寫?尤其是文革期間。

毛澤東無疑係一個奇才,但同時佢都係一個偉大理想敵不過一己私慾嘅典範。曾幾何時西方國家都會審核領袖嘅個人品行同私德,呢個係有必要,因為一個人對私慾嘅管理能力係會影響佢手握大權時候嘅行為。但西方人已經放棄咗呢個理念,所以先會有現今嘅川普同共和黨,可能因為大白人認為阻止中國崛起,比任何野都更加重要。

計劃經濟主要係計算土地資源所生產嘅糧食,可以養到幾多人,其他可以亂嚟。大躍進係因為下面報大數,所以天災一到就會好大件事,所以自此之後嘅計算都會好小心。條數計出嚟養唔到咁多人,就必須要計劃生育,應付天災可能要加大外購額度,但當時中國財力有限,所以最實際嘅就係控制人口增長。

毛澤東主要以為打仗同生產差唔多,只要佢響上面動員,以佢嘅號召力下邊嘅人就會好似工蟻咁做野,打敗國民黨都係靠呢招。但中國人反政府就叻,要佢地無私咁搞生產就難過鬼。所以先會造成假大空,以至全國糧食短缺。

之後佢係半退隱,但可能係抵受不住「人一走,茶就涼」嘅人情冷暖,決定以一己私慾凌駕一切。其實咁樣嘅決擇同佢不檢點嘅私生活息息相關。不擅自我約束好快就會知道以權謀私嘅「好處」。所以選領袖,其私德同情商都相當重要,但不知何為社會責任嘅人民,就會選埋D響立法會玩屎,眾籌買樓嘅人。

冇情商、冇私德嘅一但畀佢地當政掌權,將會係社會嘅災難,川普就係一個例子,佢發動自己一切嘅影響力,反轉成個美國,為嘅就只係唔肯認輸。商場無操守,私生活不檢點,以權特赦維護自己嘅人等等,正正就係無私德、無情商、同濫權之間關係嘅真實寫照。

引用:
原帖由 正字 於 2021-2-26 11:45 PM 發表
毛澤東無疑係一個奇才,但同時佢都係一個偉大理想敵不過一己私慾嘅典範。曾幾何時西方國家都會審核領袖嘅個人品行同私德,呢個係有必要,因為一個人對私慾嘅管理能力係會影響佢手握大權時候嘅行為。但西方人已經放棄咗呢個理念,所以先會有現今嘅川普同共和黨,可能因為大白人認為阻止中國崛起,比任何野都更加重要。

計劃經濟主要係計算土地資源所生產嘅糧食,可以養到幾多人,其他可以亂嚟。大躍進係因為下面報大數,所以天災 ...
唔好老作歷史出黎. 共產黨最終打敗國民黨, 事實上係靠生產.
打仗先係要講錢. 唔通打十幾廿年, 一路同人民講理想就得呀? 你屋企有十斤米, 我拎走八斤做軍糧, 同你講理想, 你受唔受? 仲要唔係一次半次喎. 好似你咁講, 紅軍個朵早就臭晒, 老蔣又點會輸?

而 47年紅區收入無南京政府十倍都有八倍.

返去讀多幾年書先好出黎講啦.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-2-27 03:22 PM 發表

唔好老作歷史出黎. 共產黨最終打敗國民黨, 事實上係靠生產.
打仗先係要講錢. 唔通打十幾廿年, 一路同人民講理想就得呀? 你屋企有十斤米, 我拎走八斤做軍糧, 同你講理想, 你受唔受? 仲要唔係一次半次喎. 好似你咁講, 紅軍個朵早就臭晒, 老蔣又點會輸?

而 47年紅區收入無南京政府十倍都有八倍.

返去讀多幾年書先好出黎講啦.
講緊大躍進,你作到國民黨都出埋,9唔搭8。事實上大躍進就係生產失敗,你作埋國民黨出嚟都冇用。

唔通你想作到大躍進超英趕美好成功?知你係老毛私生子,但作到大躍進生產成功就三歲細路都呃唔到。柒少陣啦。連大躍進係乜都未知就走出黎獻世,返去問吓你老母老毛做過乜啦,生到你咁低能。

引用:
原帖由 正字 於 2021-3-3 10:37 AM 發表

講緊大躍進,你作到國民黨都出埋,9唔搭8。事實上大躍進就係生產失敗,你作埋國民黨出嚟都冇用。

唔通你想作到大躍進超英趕美好成功?知你係老毛私生子,但作到大躍進生產成功就三歲細路都呃唔到。柒少陣啦。連大躍進係乜都未知就走出黎獻世,返去問吓你老母老毛做過乜啦,生到你咁低能。
大躍進出既問題,實際上係分配問題,而唔係生產問題
第一個分配不均出係城市同農村之間,國家過度徵收農村糧食,亦無意識去動用儲糧救急
第二個分配不均出係農村入面,大鑊飯制度後期,農村嚴重缺糧時,並無保障平均分配
單單係減少10%糧食,人均糧食產量仍然遠超民國時代無天災既年份,加上仲有大量儲糧,無可能餓死人
事實上農村政策一轉,飢荒立即停止,轉得快既省份早停,轉得慢就遲停
請問如果生產有問題,可以係一兩個月內解決嗎? 你都餓到五顏六色,仲要重新開始種先有得食,真係得?
大躍進根本問題, 就係過度冒進既分配制度

你咁都搞錯,講乜野歷史?
共產黨係點樣建政? 石頭爆出黎? 解放軍全部唔洗食? 打土豪打到十幾年糧返黎? 你有無諗過?
打十幾年仗喎, 你估打十幾個鐘呀?
解放戰爭,就係共產黨係生產同調度都完勝國民黨
好似你咁講, 共產黨唔識生產, 咁國民黨無錢打仗要印錢紙引爆超級通漲,唔通共產黨就唔會?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-3 07:37 PM 發表

大躍進出既問題,實際上係分配問題,而唔係生產問題
第一個分配不均出係城市同農村之間,國家過度徵收農村糧食,亦無意識去動用儲糧救急
第二個分配不均出係農村入面,大鑊飯制度後期,農村嚴重缺糧時,並無保障平均分配
單單係減少10%糧食,人均糧食產量仍然遠超民國時代無天災既年份,加上仲有大量儲糧,無可能餓死人
事實上農村政策一轉,飢荒立即停止,轉得快既省份早停,轉得慢就遲停
請問如果生產有問 ...
柒少陣啦。大躍進正正就係生產問題,造成物資短缺,人民公社徹底失敗,部分地區出現饑荒,有人餓死係公開嘅事實。

係去驗吓個腦好過啦,作得就作。老毛幫你老母搞假大胸,搞到佢生產出問題,先會有你呢件咁嘅白痴。仲有廬山會議實質上係想要老毛問責,生產冇問題就唔使搞到咁大件事,幾乎皇位不保。雖然老毛可以保住權位,但實質上不再主理經濟,正正就係因為生產出錯。返去問你老母啦,低能仔。

引用:
原帖由 正字 於 2021-3-4 11:46 PM 發表

柒少陣啦。大躍進正正就係生產問題,造成物資短缺,人民公社徹底失敗,部分地區出現饑荒,有人餓死係公開嘅事實。

係去驗吓個腦好過啦,作得就作。老毛幫你老母搞假大胸,搞到佢生產出問題,先會有你呢件咁嘅白痴。仲有廬山會議實質上係想要老毛問責,生產冇問題就唔使搞到咁大件事,幾乎皇位不保。雖然老毛可以保住權位,但實質上不再主理經濟,正正就係因為生產出錯。返去問你老母啦,低能仔。
生產問題? 第一點解城市無短缺? 第二點解只有糧食短缺? 第三點解仲有大把儲糧? 你有睇過當年既紀錄嗎?
大躍進時期, 政府加重從農村徵糧, 支持城市工業發展. 加重徵收後農村點算? 改農村分配制度, 嘗試擠出最後既餘糧, 點知呢個分配制度反而令到缺糧時分配更加不均. 餓死人完全係分配制度問題. 你話共產黨唔識生產, 真係搞撚笑. 自己睇下 57 年前既糧產量先啦, 就算大倒退, 都遠比民國無災無荒時期人均產量高.

共產黨唔識搞生產, 點同國民黨打十幾年? 紅軍唔洗食? 靠搶搶到十幾年?

上海解放前蔣經國打老虎壓糧價, 輸到仆街.
解放後班投機商人輸到仆街, 共產黨直接用巨量糧食頂爛市打死班投機商人.
唔識生產既共產黨邊度黎咁多糧食?

再從另一個角度睇, 如果餓死人係生產問題, 咁點解要問責老毛? 唔係應該問責各級官員咩? 又唔係度度都餓死人.
真係生產問題, 老毛將負責糧食既官員撤換已經有交待啦.
假大空又點? 產糧唔易升, 但亦唔易跌喎. 前幾年唔餓死人, 仲有大把剩底, 點會突然間就餓死人?
假大空問題係乜? 加重農村徵收, 呢個正正係分配問題. 事實上假大空宣傳, 係服務加重農村徵收, 而唔係相反.
正正係因為餓死人係分配問題, 而呢個分配制度係老毛一錘定音, 所以佢先要承擔主要責任. 你一開始就自相矛盾.

講咁多做咩啊!!

革命嘅時候,利用國民黨抗日成功,但係經濟困難嘅環境,欺騙無知基層群眾,搞工農兵領導,無產階級革命,奪得政權。

如果奪得政權之後,將經濟發展放手比劉少奇,鄧小平,中國人民仲有好日子過。

但係佢決心搞個人崇拜,打到知識分子,愚民政策,中國人在佢手上,什麼時候過上好日子?

中國共產黨,有驚人嘅發展,絕對唔係乜嘢無產階級革命,係一黨專政,親西方路線。
其實同蔣介石有咩分別呢?只不過比蔣介石做得更加好姐!!

引用:
原帖由 captkkk 於 2021-3-5 11:51 AM 發表
連咩係愛國都要咁樣扭曲, 似乎民主邪教徒真係冇個可以用常理去同佢哋溝通.
你覺得唔應該捉馬厚芝?
鼓吹毛左,搞個人崇拜是正確的?中國應該工農兵領導??

怎樣才是愛國?誰才是真愛國?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-5 11:58 AM 發表

你覺得唔應該捉馬厚芝?
鼓吹毛左,搞個人崇拜是正確的?中國應該工農兵領導??

怎樣才是愛國?誰才是真愛國?
在大陸港澳地區, 有誰不愛國 ?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-3-5 11:49 AM 發表
講咁多做咩啊!!

革命嘅時候,利用國民黨抗日成功,但係經濟困難嘅環境,欺騙無知基層群眾,搞工農兵領導,無產階級革命,奪得政權。

如果奪得政權之後,將經濟發展放手比劉少奇,鄧小平,中國人民仲有好日子過。

但係佢決心搞個人崇拜,打到知識分子,愚民政策,中國人在佢手上,什麼時候過上好日子?

中國共產黨,有驚人嘅發展,絕對唔係乜嘢無產階級革命,係一黨專政,親西方路線。
其實同蔣介石有咩分別呢?只不 ...
如果抗戰後國民黨困難, 共產黨理應更困難, 但共產黨治下無超級通漲, 士兵官員個個準時出糧, 一比之下印銀紙掠奪人民既國民黨大失民心.
但共產黨憑乜呢? 糧食邊度黎?

如果話國民黨養兵, 國軍起義加抗降人數, 甚至比起解放軍仲要多一兩倍. 共產黨憑乜野養得起佢地?

講咁多做乜? 係呀, 你出黎獻世做乜呢? 唔識就去讀下書.
國民黨兵又多, 裝備又好, 又係正統, 咁都輸比你口中唔識生產既共產黨. 你完全係貶低緊蔣介石同國民黨.

仲有, 你口中既經濟困難, 同<中美友好通商航海條約>一樣有關係. 46年條約簽訂後, 美國貨零關稅向中國傾銷, 打死晒本地貨. 大量小商家倒閉. 呢條條約國民黨無得賴日本啦?

唔好盲目美化30年後既國民黨. 你以為佢仲係孫中山果個? 412清黨殺左幾十萬國民黨人, 根據基層工作做得好+有理想=共產黨既邏輯去殺, 基本將真正追隨孫中山既基層黨員清理乾淨. 30年再加入大批軍閥同黑社會. 黨風到此已經係無可救藥. 國民黨內少數唔貪污既官員將領, 十有七八都係中共地下黨.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-3-5 07:38 AM 發表

生產問題? 第一點解城市無短缺? 第二點解只有糧食短缺? 第三點解仲有大把儲糧? 你有睇過當年既紀錄嗎?
大躍進時期, 政府加重從農村徵糧, 支持城市工業發展. 加重徵收後農村點算? 改農村分配制度, 嘗試擠出最後既餘糧, 點知呢個分配制度反而令到缺糧時分配更加不均. 餓死人完全係分配制度問題. 你話共產黨唔識生產, 真係搞撚笑. 自己睇下 57 年前既糧產量先啦, 就算大倒退, 都遠比民國 ...
生產咁好毛澤東點解唔繼續搞經濟?你老母就婚配有問題,先生咗你件咁唧低能仔。廬山會議係因為生產好啊?老毛嘅野問你老母啦,因為佢DLLM,所以你老母最清楚。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]