• 瀏覽: 6,813
  • 回覆: 136
+3
引用:
原帖由 yifeifei2 於 2021-2-24 05:20 PM 發表
可唔可以參考台灣上年個消費卷做法?
好學唔學呆灣

引用:
原帖由 loveshp 於 2021-2-24 06:00 PM 發表

好學唔學呆灣
咁如果做得好嘅抄佢又何妨,
做得唔好嘅就避開唔好做相同嘅嘢。

咁有咩問題?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2021-2-24 04:41 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20210224/441270034359128064586932.jpeg/Ik-zN8yreI2vqPQ4Of9ZwZTRxi-1CdmqyQWhlckFoZU?v=w1280r16_9

【財政預算案2021】財政司司長陳茂波今日(24日)發表最新一份《財政預算案》,宣布會向每名合資格的18歲或以上香港永久性 ...
用八達通味搞掂lor

其實好難唔落財團手
連鎖什麼超市快餐都是大財團經營
只希望能想到辦法提供最大威力或給小店提供方便
大財團經營的可以給用消費券的消費額外折扣
如果商場是統一經營的
有沒有可能提供將非集團成員嘅消費單據先拿去商場服務站"過數"
再拿回蓋印單據原店取貨,而商場就事後再同"小店"對數
至於小小店,就唯有期望顧客把有消費券省下來的現金花在他們身上

有錢怎會唔洗  只有老者留番緊迫用  消費卷真是可狗魚

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-2-24 05:59 PM 發表

我問澳門有無好似你咁講,整張咭專係用黎派錢?
有消費卡,你上網去睇睇

引用:
原帖由 lovecpc 於 2021-2-24 04:43 PM 發表

如果可以用於日常消費,那與直接派錢有何分別?
或又要中央指示那些消費?
派錢你可以收埋唔用!消費券係用嚟刺激消費。完全係2種用途。

大財團甚麼店舖都有,估計消費券相當大部分將由大財團瓜分。

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2021-2-24 05:25 PM 發表
冇晒反對派喺立法會,都唔識得要求政府派錢,成班都係垃圾
睇黎矮仔狗叔好等錢使

大型連鎖店,百貨公司都有出現金禮卷
D人可每月一千蚊買現金卷備用
唔使月月清
但就滿足到要求
用於本地消費

引用:
原帖由 kks668 於 2021-2-24 06:06 PM 發表

有消費卡,你上網去睇睇
https://aa****/2020/08/15/次輪消費卡收手續費-商戶對此各有看法/

澳門人對消費卡反應好似唔太正面。

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-2-24 05:44 PM 發表
呢個政府真係冇腦喎唔係扮㗎喎, 我相信大把白份道友會問借政府借八萬蚊, 肯定唔會還錢畀政府
借錢人要先證明自己剛失業,一直都係拗爛腳係借唔到㗎

好撚明顯益財團,街市未必有八達通,
咁未焗撚住去超市!

葉劉盼電子消費券不落財團手中, 請問現時零售消費當中, 有邊項唔係財團包辦?

李慧琼望商界配合減價, 生意佬扎炮咁耐, 真係啋你都有味啦。 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]