• 瀏覽: 42,039
  • 回覆: 663
  • 追帖: 2
+9
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣分5期咁買呀?!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577218-20210224.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 01:44 PM 發表
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣 ...
費事啲人攞去叫雞,消費券唔錯架

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 01:44 PM 發表

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣 ...
加錢囉!好似現行之積分加錢之嘛。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-24 01:47 PM 發表

黃人唔係咁衰仔貪小恩小惠, 而俾邪惡政府收集個人私隱卦?

引用:

又唔信你一個月使唔到一千蚊

咁你剩到既錢咪可買電話囉

公公婆婆派番現金, 老人院公公婆婆可能真係每月用好少錢..........

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-24 01:47 PM 發表

隻雞可以畀張清單你去買再實物交收

可以用黎課金打手遊。

嘥氣。咁畀錢法,就只能用喺平時都要花費嘅日常消費上。

咁變態要迫人1個月用1千消費券,咁有啲人1個月消費唔到1千咁係咪到期自動無左先,尤其老人家,好心就咪set個期限啦,比人類積好啲喎

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-2-24 13:49 發表

又唔信你一個月使唔到一千蚊

咁你剩到既錢咪可買電話囉
我唔介意你分五期, 但無得累積一次過用先係問題所在

反對set期限迫人用消費券

買波鞋得唔得

笑你娘,不能累積,想買2000都唔得

一個月使用?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]