• 瀏覽: 42,088
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
+9
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣分5期咁買呀?!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577218-20210224.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-2-24 13:49 發表

又唔信你一個月使唔到一千蚊

咁你剩到既錢咪可買電話囉
我唔介意你分五期, 但無得累積一次過用先係問題所在

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-24 14:11 發表

消費卷刺激消費.買電話咪那一個月慳番1千..

下個月買埋個無線藍芽耳機..呢個月又慳1千..

再下個月買隻智能手錶,再慳1千..

如此類推,5個月慳5千,自己又為香港消費貢獻多5千..

5個月推動1萬元消費,商鋪收到呢畢錢,拿來俾人工,入貨,刺激全港市道.乘數效應下..
5千可以帶動5萬市面消費流動...
明白你哩個道理, 但而家係感覺係強迫你要咁樣去做, 另外, 行政費佢又點計呢?!

引用:
原帖由 fn20172017 於 2021-2-24 14:16 發表
嘩, 樓主既智慧真係令人拍案稱奇

你平日既出行飲食轉用消費卷比, 五個月落黎未洗小佐5千蚊自己錢囉
同派比你5千有咩分別? 定係你身家一蚊都無?

另外個5千原意唔係比你攞黎買手機呀大哥
電話哩個只係比喻, 如果你想買一樣野既總值係多過5000蚊, 咁你喺第一個月拎1000蚊消費券, 餘數咪又係自己比, 但如果你一次過用5張1000蚊消費券時, 餘數會唔會可以比少D?

引用:
原帖由 lam4451 於 2021-2-24 14:17 發表

可以減一千喎,點解用唔到?你係要一毫子都唔出咪去百老匯分五次買voucher囉。
我無話用唔到, 但可否比人一次過用5張1000蚊消費券?

引用:
原帖由 maldini1967 於 2021-2-24 14:46 發表

行政費關你乜事?
一仟蚊,2個人出街食午餐,晚飯都無咗一半啦
依家買餐餸都一佰幾十閒閒地!
我一屋四人,每次超市都6,7佰起碼,每個月一至兩次
其實點會用唔晒?
行政費都係納稅人既錢..
我無話用唔到晒果一千蚊, 問題係唔比你累積一次過用.

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-2-24 15:10 發表

你至堅離地 , 呢 D 錢係預左買必需品吊命 . 而唔係俾你買奢侈品 .
消費券既目的係比你去消費, 唔需要比政府規範買乜野... 同埋, 必需品既定義係咩?

引用:
原帖由 fn20172017 於 2021-2-24 16:01 發表

就係因為有你LEE種人, 一收到錢就想洗曬佢, 拿拿聲洗曬又再攤大手板問人要
而家係疫情關係, 大家要涯一段長時間, 每個月派就係每個月補助你生活上必需既支出, 唔係叫你買電話
你講得出要一次收5千即刻洗曬佢就代表你唔係LEE個補助原意既目標, 多想想別人, 唔好成日只諗自己呀香港人
首先, 消費券唔係補助我, 我係補助比商戶, 哩5000蚊, 對我黎講, 有同無既意義不大, 我本身仲有一份工作, 有收入, 我唔係等果5000蚊去開飯果D人...其次, 消費券既目的都係去消費, 既然派得, 又何必要去規範人點用?!
就係因為疫情既關係, 所以更加要出去多D消費, 如果唔係商戶執笠, 到時就有更多人失業, 更多人無收入.

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-2-24 16:51 發表

邊個俾你買電話?
又或者到時啲店可能俾你消費券分期
先信用卡hold全數,之後分期到店支付🤪
電話只係一個比喻.

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2021-2-24 15:38 發表

香港就係太多屌民 , 任可好既政策 , 都俾呢班 PK 妖魔化 , 真係為反對而反對 ,
我無話哩個政策唔好, 我亦無講過反對, 只係講可唔可以累積比人一次過用...

引用:
原帖由 tmchu007 於 2021-2-24 16:54 發表

我已解釋商店可行嘅方法😁
謝, 亦希望到時商戶可以有彈性既處理點用哩啲消費券

引用:
原帖由 方外野士 於 2021-2-24 16:58 發表

我諗應該係將效果平均分配比唔同商家。
如果一次過用,得一個商家得益。
咁樣對營商環境沒有太大作用。
明白佢可能既用意, 但可以彈性D處理會比較好, 亦可照顧其他人既需要

引用:
原帖由 fn20172017 於 2021-2-24 16:01 發表

就係因為有你LEE種人, 一收到錢就想洗曬佢, 拿拿聲洗曬又再攤大手板問人要
而家係疫情關係, 大家要涯一段長時間, 每個月派就係每個月補助你生活上必需既支出, 唔係叫你買電話
你講得出要一次收5千即刻洗曬佢就代表你唔係LEE個補助原意既目標, 多想想別人, 唔好成日只諗自己呀香港人
樂見建制派都提出冀加強消費券計劃彈性
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1577444-20210225.htm?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-2-25 14:07 發表

太多彈性會失去效果,人人儲埋最後先用就大件事,唔少商戶頭4個月就少咗收入去應付開支。
各取所需啫.. 可以一次性派發亦得.

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-2-25 15:21 發表

如果俾現金,就無問題,但消費券,有雙重作用,所以會因應政府想收到既效果而收緊規則。今次要分開5個月洗,明顯想商戶可以平均d增加收入。市民每月洗一千,應該總會洗到既。
我估最後都會彈性, 因為建制派都已出聲, 所以波叔都可能會考慮跟進

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]