• 瀏覽: 42,151
  • 回覆: 663
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 Henry1268 於 2021-2-24 02:20 PM 發表

我去360,阿信屋一次都買幾百蚊貨啦!
阿信屋又點會係小店, 我想去村口食雲吞麵, 只係cash, 電子消費劵 點益到佢地呀

引用:
原帖由 WWAAKK 於 2021-2-24 02:22 PM 發表
在囚人士和在老人院行動不便老人怎用電子消費劵?
黎豬嬰無得用,好橙。

支持消費券,分期俾都唔錯,迫你消費又幫到小商戶

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 01:44 PM 發表
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣 ...
買禮券啦 咪可以囉

要1次過大額消費咪同1商戶幾個人嘅消費券分幾次比錢囉,例如買手機,屋企有4個人咪拍4次消費券再加現金,唔知得唔得

引用:
原帖由 simon_mme 於 2021-2-24 02:23 PM 發表

連登仔好快就會出文教人點登記消費卷,美其名話唔好益政府。之前話死都唔可以透露個人資料比人果D全部唔記得晒。忽然叫大家可以安心登記。
其實班驚到瀨尿唔肯用安心出行的人,究竟邊度唔安心呢?一人比二十蚊,估計爭住排隊。

引用:
原帖由 apmichael 於 2021-2-24 01:49 PM 發表

又唔信你一個月使唔到一千蚊

咁你剩到既錢咪可買電話囉
每日限你用$300.

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-24 02:23 PM 發表

阿信屋又點會係小店, 我想去村口食雲吞麵, 只係cash, 電子消費劵 點益到佢地呀
冇可能100%照顧到喎,想賺尼啲$到時裝返部機啦!

引用:
原帖由 super2030 於 2021-2-24 02:01 PM 發表
咁變態要迫人1個月用1千消費券,咁有啲人1個月消費唔到1千咁係咪到期自動無左先,尤其老人家,好心就咪set個期限啦,比人類積好啲喎
唔會用唔到對自己好啲就用咗。

引用:
原帖由 睇天做人 於 2021-2-24 02:25 PM 發表

買禮券啦 咪可以囉
其實可以,商戶唔會理,你消費就得。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2021-2-24 01:47 PM 發表

費事啲人攞去叫雞,消費券唔錯架
😅🐔咁貴嘅

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-2-24 02:22 PM 發表

你問下小店點解唔肯裝八達通
寧願每日數銀仔冒險收假銀紙

因為有哂收入記錄報稅
小店唔裝八達通  只收cash就對香港經濟冇貢獻 ?,  唔裝就一定係逃稅 ?

引用:
原帖由 空空奇談 於 2021-2-24 02:25 PM 發表

其實班驚到瀨尿唔肯用安心出行的人,究竟邊度唔安心呢?一人比二十蚊,估計爭住排隊。
黃人on9都唔係今日先知,有錢派就無黃人會擔心,即係之前9 up 囉。如果羅完會坐監睇下有無黃屎會敢羅。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2021-2-24 02:23 PM 發表

斷估你每月消費都唔止1千咁少...亦唔會全部消費都係小店..
去超市,用消費卷慳左既錢..

都夠你去雲吞麪店叫多碟油菜...支持下小店...

如果分五期五個月入八達通 嗰個月用吾哂 例如用左五百蚊 剩番個五百點?自動冇咗五百?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]