• 瀏覽: 42,138
  • 回覆: 663
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 pqmboss 於 2021-2-24 02:12 PM 發表
黃屍記得唔好要呀,攞你地資料架
電子監控卷...

全部消費資料俾政府睇晒..
又唔想扮野益藍店..
黃店又用唔到...
黃屍點算好...

引用:
原帖由 super2030 於 2021-2-24 02:01 PM 發表
咁變態要迫人1個月用1千消費券,咁有啲人1個月消費唔到1千咁係咪到期自動無左先,尤其老人家,好心就咪set個期限啦,比人類積好啲喎
政府原意就係要市民用呢d錢嚟刺激翻經濟 , 我覺得好喎

引用:
原帖由 dtw 於 2021-2-24 02:09 PM 發表
一個月使用?
買金

引用:
原帖由 whitepig88 於 2021-2-24 02:12 PM 發表
一個家庭4個成年人,一個月要消費4000,連續5個月
最好連續派12個月...派夠萬二蚊...

引用:
原帖由 ntworks 於 2021-2-24 02:01 PM 發表
嘥氣。咁畀錢法,就只能用喺平時都要花費嘅日常消費上。
佢想多D店鋪特別小店受惠,而唔係個個$5000一野羅晒去補錢買部電話,只幫到平果、三叔。

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 01:44 PM 發表
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣 ...
咁咪唔撚好換電話囉

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 02:02 PM 發表

我唔介意你分五期, 但無得累積一次過用先係問題所在
唔比,過期作廢,實有人唔記得用晒左

嘩, 樓主既智慧真係令人拍案稱奇

你平日既出行飲食轉用消費卷比, 五個月落黎未洗小佐5千蚊自己錢囉
同派比你5千有咩分別? 定係你身家一蚊都無?

另外個5千原意唔係比你攞黎買手機呀大哥

唔知會唔會禁人用消費券買發達窿折現

引用:
原帖由 george_gm 於 2021-2-24 01:44 PM 發表
新一份財政預算案中,提到會向每名合資格市民,分期發放5千元電子消費劵,政府消息人士說,初步傾向分5期,每期一千元發放,市民每期需要在一個月內使用,不能累積。 至於為幫助失業人士而設的百分百擔保個人特惠貸款,消息人士說,申請人要證明去年1月至今,最少有3個月曾經就業,而最近已失業2個月或以上,申請時亦...

政府班高官既想法真係堅離地, 咁樣分5期, 或者只會幫到食肆, 如果我想部電話, 點樣 ...
食肆都未必幫到, 要有電子支付先, 小店無就收得工, 咪又係益哂大集團

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-2-24 14:11 發表

消費卷刺激消費.買電話咪那一個月慳番1千..

下個月買埋個無線藍芽耳機..呢個月又慳1千..

再下個月買隻智能手錶,再慳1千..

如此類推,5個月慳5千,自己又為香港消費貢獻多5千..

5個月推動1萬元消費,商鋪收到呢畢錢,拿來俾人工,入貨,刺激全港市道.乘數效應下..
5千可以帶動5萬市面消費流動...
明白你哩個道理, 但而家係感覺係強迫你要咁樣去做, 另外, 行政費佢又點計呢?!

引用:
原帖由 charlir2005 於 2021-2-24 01:48 PM 發表

黃人唔係咁衰仔貪小恩小惠, 而俾邪惡政府收集個人私隱卦?

有骨氣的黃人梗系唔會比政府機會啦!
……只但係,事實證明,多數黃人有錢收的時候,都會精神分裂嘅

引用:

可以減一千喎,點解用唔到?你係要一毫子都唔出咪去百老匯分五次買voucher囉。

引用:
原帖由 空空奇談 於 2021-2-24 02:17 PM 發表

有骨氣的黃人梗系唔會比政府機會啦!
……只但係,事實證明,多數黃人有錢收的時候,都會精神分裂嘅

用嚟俾家用都唔錯呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]